Начало Политики и финансиране Отбелязват 60 години Обща селскостопанска политика на ЕС

Отбелязват 60 години Обща селскостопанска политика на ЕС

Днес Европейският парламент ще отбележи 60-ата годишнина на Общата селскостопанска политика на ЕС.

В средата на януари 1962 г. беше подписан учредителният регламент за общата селскостопанска политика, с който бяха създадени първите по рода си общи правила за селското стопанство на ЕС. Оттогава политиката претърпя развитие, като се адаптира към новите пазарни условия и изисквания, както и към предизвикателства като изменението на климата.

На шестдесет години ОСП на ЕС подкрепя отворен пазар за европейските продукти на хранително-вкусовата промишленост, като осигурява висококачествени храни на достъпни цени за гражданите. Освен това тя спомага за поддържането на едни от най-високите стандарти за безопасност и опазване на околната среда в света по отношение на продуктите на хранително-вкусовата промишленост и допринася за жизнеспособни селски общности.

От началото на пандемията от COVID-19 селскостопанският сектор на ЕС показа своята устойчивост. ЕС бързо адаптира някои правила в рамките на регламентите за ОСП, за да помогне на изпитващите затруднения земеделски стопани в целия ЕС, и прие мерки за запазване на разпространението на храните.

Тези мерки бяха от ключово значение, за да се гарантира, че земеделските стопани в ЕС могат да продължат да произвеждат качествена, безопасна и достъпна храна, дори по време на кризата.

От началото на 2000-та година ОСП включва мерки за поддържане и развитие на селските райони в ЕС. Финансовата подкрепа, както и създаването на мрежи на общностно равнище в съответствие с подхода LEADER, са основни инструменти, за да могат най-отдалечените райони на Европа да останат населени, добре обслужвани и привлекателни за туризма.