Начало Агроновини Земеделие Шефът на НАЗ: 300 лева са разходите ни на декар пшеница, разчитаме...

Шефът на НАЗ: 300 лева са разходите ни на декар пшеница, разчитаме на добра реколта

Пшеницата на зелено в момента е с цена около 700 лв./тон, посевите са в добро състояние, чака се добра реколта, но производствените разходи са два и половина пъти по-високи.

„Есенниците са в относително добро състояние. Дъждовете закъсняха, но без тях щеше да бъде зле, защото в цялата област Добрич имаше засушаване. Паднаха локални валежи – от 3 до 20 л/кв.м. Добре, че ги имаше, тези валежи бяха много важни и за пролетниците. Надявам се да няма бури и градушки, да бъде благосклонно времето, докато приберем зърното по складовете. Като цяло чакаме една добра реколта“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

По думите му няма опасност от недостиг на зърно. Жътвата на пшеницата в област Добрич се очаква да започне в първите дни на юли. „Много е важно какво ще е времето в края на юни, прогнозират се високи температури. В морските общини жътвата обикновено започва в началото на юли, седмица след това – и във вътрешността на областта“, каза Костадинов.

Според него добив не може да се прогнозира, докато не се ожъне. „Миналата година бе рекордна за производството на зърно в цялата страна. Мога само да кажа, че тази година добивите ще са малко под миналогодишните, но това ще бъде една добра реколта“, посочи агробизнесменът.

Каква ще бъде цената на пшеницата от нова реколта? В момента, по думите на Костадинов, се извършват сделки, включително на зелено, на цена около 700 лева за тон пшеница. Същата е и цената, която се предлага за ечемика.
„Цената е борсова, тя беше 440 евро беше преди 10 дни. Тази седмица падна на 380 евро, вчера стигна до 400 евро. Цената доста варира поради известни причини – войната, недостиг на зърно в целия свят. Но какво се случва с разходите ни при инфлацията, скъпите горива, торове, препарати? Ние няма да знаем каква е себестойността на нашия продукт, докато не го пожънем. Ето, от понеделник цената на азотния тор ще бъде 1600 лв./тон, а беше паднал на 1500 лв. Така че не мога да прогнозирам цена. Всичко много зависи от добива. Имало е години, в които последната седмица валят дъждове, падат градушки и пшеницата пропада“, коментира председателят на НАЗ.

Той дава пример. Миналата година производственият разход на декар пшеница е бил 110-120 лева, сега е 300 лева. „Ако добивът е 600 кг. от декар, по 700 лв. цена на тон, това са 420 лева, изкарани от декар. А 300 лв. са разходите, плюс рентата в Добруджа – бихме останали почти без печалба“, изтъкна Костадинов.