Начало Агроновини Земеделие Сформираха работна група за подпомагане на винения туризъм в България

Сформираха работна група за подпомагане на винения туризъм в България

Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще обсъжда и решава въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“, организирана от Министерство на туризма, съобщават оттам.

В приветствието си към участниците министърът на туризма Христо Проданов подчерта, че това е първата по рода си широка дискусия по темата. По думите му виненият туризъм като част от туристическата индустрия е изключително важен за нашата страна, за развитие на устойчив туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 изби, което е разнообразно предлагане. Тази дискусия е начало за създаването на план за развитие на винения туризъм, който да бъде разработен съвместно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министър Проданов.

В обръщение към участниците зам.-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта необходимостта да се защити виненият туризъм като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. И добави, че са идентифицирани 130 винопроизводителите, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени региони със защитено географско указание със своите специфики за популяризирането им.

Във фокуса на срещата бяха поставени добрите практики, проблемите и тенденциите във винения туризъм. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на винения туризъм в България.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров – председател на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, съветници на министъра на туризма, експерти, представители на Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Българска асоциация на винените професионалисти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които представиха важни инициативи и опит.