Начало Агроновини Земеделие 500 тона базови семена предлага ДЗИ – Ген. Тошево за есенната кампания

500 тона базови семена предлага ДЗИ – Ген. Тошево за есенната кампания

Малко над 500 тона семена за посев ще предложи на земеделските стопани за есенната кампания Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево, съобщи директорът му доц. Илия Илиев. Прогнозната цена е 1 200 – 1 500 лв./тон, около 2-2.5 пъти повече от тази на цената на стоковата продукция, както тя обикновено се формира. Доц. Илиев посочи, че заради повишението на цените на пшеницата, наскоро са продали базови семена от минали години като стокова продукция за 750 лв./тон.

Тази година Институтът предлага на агробизнеса 14 сорта обикновена пшеница като базови семена, от които 10 нови, един сорт твърда пшеница, 5 нови сорта тритикале и 2 нови сорта ечемик. Предпочитат се сортовете пшеница „Енола“, „Мерилин“, „Лазарка“ и „Пчелина“.

От бобовите се поддържа леща „Илина“ – това е сортът, който се търси най-много и има доста засети полета в областта, посочи селекционерът проф. Иван Киряков. Предлага се пролетен фуражен грах „Кристал“ и съвсем новият сорт Добротица, който е в листата за втора година.

От фасулите Институтът демонстрира три сорта. „Прави впечатление, че в районите на Балчик, Каварна, Шабла и Добрич започнаха да се сеят доста бобови култури – леща и фасул, особено в района на Балчик стопаните изкарват много добра реколта. Добрият земеделски производител отглежда бобови култури на поне 10% от площите си, защото те задължително трябва да бъдат вкарани в сеитбооборота. Интересът към фасула идва от добрата му цена и добрите резултати, които се получиха през последните две години. Сортът „Еликсир“ се търси много на пазара в България, заради добрите си вкусови качества и варивност“, каза проф. Киряков.

ДЗИ-Ген. Тошево проведе днес традиционния си Ден на отворени врати, на който присъстваха по традиция много земеделци. Гости на събитието бяха областният управител Галин Господинов, кметът на Община Ген. Тошево Валентин Димитров, директорът на ОД „Земеделие“ Десислава Иванова“, представители на две турски фирми – партньори на ДЗИ. Представени бяха демонстрационните платформи и полета на Института с най-новите сортове зърнено-житни и бобови култури и хибриди слънчоглед, както и сертифицираното поле за биологично производство на ДЗИ с четири култури – лимец, ръж, соя и пъстър фасул. Земеделците получиха информация за новия сорт пшеница „Никодим“ на ДЗИ, със сравнително висок добив и добри хлебопекарни качества.