Начало Агроновини Земеделие Селекционер: Маната по слънчогледа идва от неспазването на сеитбооборота

Селекционер: Маната по слънчогледа идва от неспазването на сеитбооборота

ДЗИ – Ген. Тошево ще предлага за следващата кампания 4 хибрида и един сорт слънчоглед.

Състоянието на посевите слънчоглед е добро към днешна дата, особено след последните „златни“ както ги наричат стопаните дъждове. Те обезпечиха посевите с влага може би за седмици напред. Проблем обаче е маната по зърнената култура, заяви доц. Галин Георгиев, завеждащ отдела по селекция на слънчоглед в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево.

„Както и преди две-три години, и тази се появи мана по слънчогледа, имаше оплаквания от доста земеделски производители. Между 15 и 20% достигна нападението на тази болест в отделни полета, има я навсякъде в страната. Това се дължи на неспазване на сеитбооборота при тази култура, който трябва да е минимум 4-5 години. Ако не се спазва такъв сеитбооборот, винаги ще има подобни проблеми и те ще се задълбочават. Някои производители може да получат 15 до 20% по-нисък добив“, коментира доц. Георгиев.

„На нашите демонстративни полета ние сеем слънчоглед, без да обеззаразяваме и едно семе и нямаме никакво нападение – аз не видях нито едно растение, болно от мана. Което значи, че когато се спазва сеитбооборотът, този проблем ще се реши. Почти никой обаче в България не го спазва. Този проблем се натрупва, има и други болести по тази култура и ако не се вземат мерки ще настъпи момент, когато реколтата ще се компрометира много сериозно. В страната вече навлязоха няколко раси от тази болест заради неспазване на сеитбооборота. Вече и фунгицидите, които се използват в момента, не действат срещу мана. Единственият начин за борба с нея е създаването на устойчиви сортове“, изтъкна селекционерът.

По думите му у нас навлиза и друга болест – бяла ръжда по слънчогледа, която идва от Южна Америка.

ДЗИ ще предлага за следващата кампания 4 хибрида слънчоглед и един сорт. Сортът е едросеменният „Фаворит“, който е подходящ за директна консумация, с високо съдържание на протеин. Четирите хибрида са Далена CLP и Енигма CLP, един експрес толерантен хибрид Дара и един конвенционален Красела, устойчив на всички раси синя китка. Доц. Георгиев посочи, че паразитът синя китка е световен проблем и става все по-вирулентен.

„При последната кампания продадохме всички базови семена. Те не са огромни количества, но клиентите ни всяка година се увеличават. Положително е, че все повече се прави хибридно семепроизводство на български слънчоглед. То допреди 5-6 години беше 0%, докато сега семепроизводителите ни търсят и произвеждат български хибриди слънчоглед, които продават и в чужбина. Интересът е засилен, така че имаме оптимизъм по отношение на българските семена. Нямаме обаче помощ от държавата и ще продължава да ни задушава вносната селекция, а нашите семена не са по-лоши и са с по-ниска цена. Тази година продавахме за 15 лева на килограм, докато вносните са 30 лв. Цените на семената слънчоглед се очаква да нараснат с 10-20% догодина“, каза още доц. Георгиев.