Начало Агроновини Земеделие Овощарка: Купуват се по-малко плодове, пазарът е свит

Овощарка: Купуват се по-малко плодове, пазарът е свит

„Българите купуват по-малко плодове заради увеличените си разходи. Просто хората нямат пари и това се отразява на потреблението. Предпочитат първо да си осигурят основните хранителни продукти и плодовете сякаш остават на по-заден план. Малкото, което се потребява, е колкото да опитат. Ето, проблемът с черешите е с пазара, не се купуват много“, коментира за Про Нюз Добрич Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

По думите й покупателната способност е ниска, очаква и с кайсиите да го има същият проблем. „Обемите, които се търгуват, са много свити, те са близо една трета от това, което обикновено се продава в България. Ако едни доставни количества сме ги осигурявали всеки ден, сега същите се правят в рамките на три дни“, казва производителката.

Тя посочи, че много малко са сортовете череши в Северна България, които са успели да наедреят нормално. Причината – студената пролет и след това рязкото завишаване на температурите, които на места достигнаха 28-30 градуса.

„Черешата не можа да се изхрани, остана дребна и тя отива предимно за преработка. И тук е другият проблем. Преработвателните предприятия сложиха цена, която е по-ниска от миналогодишната – 1.20 лева на килограм, закарано до базите. Това е изключително малка цена за преработка, при тези увеличени разходи за труд, за производство. На нас в момента само брането ни излиза 0.80 – 1.00 лв. за кг. И голяма част от колегите отиват на варианта въобще да не я берат“, посочи Търпанова.

Кайсиите в Силистренско още зреят. „Старите овощни видове, които миналата година бяха много натоварени, сега имат много малко реколта. По-новите градини със сортове, устойчиви на замръзване, имат повече плод. Ще имаме реколта от кайсии, но няма да е голяма като миналата година“, допълни Търпанова.

2.00 -2.50 лв. е изкупната цена на черешите в момента. По пазарите и магазините вкусният плод се търгува между 3.50 и 6.00 лева. Колко ще бъде цената на кайсиите все още не може да се прогнозира.