Начало Агроновини Земеделие Цените на плодовете и зеленчуците – до 73% по-скъпи отпреди година, само...

Цените на плодовете и зеленчуците – до 73% по-скъпи отпреди година, само ябълките и зелето са по-евтини

Към началото на м. юни 2022 г. откритите площи, засадени с картофи и ягоди, са съответно с 2,2% и 5,9% над миналогодишните, а при зелето увеличението достига 67%, сочи последният седмичен оперативен анализ за основни земеделски култури на Министерството на земеделието.

Засега кампанията по засаждане на домати, краставици, пипер, пъпеши и дини на открито изостава в границите от 20,4% (домати) до 37,7% (дини).

Прибраните до момента количества картофи и зеле са съответно с 56,4% и 26% по-малко спрямо година по-рано, като и при двете култури се отчитат по-ниски средни добиви от декар. Продукцията от зеле вече изпреварва с 8,7% миналогодишната, в резултат на по-големия размер реколтирани площи.

Общо за периода от началото на годината досега, производството на оранжерийни домати нараства с 11,4% на годишна база, докато при оранжерийните краставици е налице спад от 40,1%.

Като цяло, в рамките на последната седмица се отчита понижение на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. Българските и вносните домати и краставици, ябълките и зелето поевтиняват от 1,7% (оранжерийни домати) до 14,1% (оранжерийни краставици) на седмична база. Единствено картофите се търгуват на по-висока цена – с 4,9%.

Измененията на цените на едро на основните плодове и зеленчуци спрямо година по-рано са предимно в посока нагоре. Най-значителен ръст се отчита при цените на картофите и доматите (български и вносни) – от 50% до 73,2%. По-умерено са поскъпнали краставиците – с 11,5% българските оранжерийни и с 26,4% вносните, както и черешите – с 6,1%. Единствено цените на ябълките и зелето са под миналогодишните, респективно с 14,3% и 15,3%.