Начало Агроновини Земеделие Очакват добра година за лавандулата, още не е ясно каква ще бъде...

Очакват добра година за лавандулата, още не е ясно каква ще бъде цената на маслото

Производителите на лавандулово масло прогнозират добра година за област Добрич, за разлика от 2021-ва, която бе доста тежка за този сектор. Площите с културата обаче намаляват. Тази година те са 69 000 декара по данни на ОД „Земеделие“, при 80-90 хиляди дка в последните 1-2 години.

„Засега се очертава тази година да е по-добра за фермерите, стига да не завали отново дъжд. Посевите се развиват нормално, очаква се коситбата на ранните сортове да започне в първите дни на месец юли, а на по-късните – към средата на месеца“, каза за Про Нюз Добрич Петър Христов – председател на Асоциацията на производителите на етерични масла.

По колко ще се продава лавандуловото масло прогнози няма. Производителите казват, че това ще се разбере след като стартира жътвата и изваряването. Чувало се, че цените на дестилериите ще бъдат тази година по-високи, с оглед на поскъпването на горивата.

„Основните купувачи на пазара още не са обявявали цена на маслото. В Добруджа има непродадени количества от предни години – между 100 и 200 тона. Производителите не продаваха, защото се надяваха на по-високи цени. По-голяма яснота за цените на маслото, както и на косенето и другите услуги около производството ще има, когато тръгне жътвата“, посочи Христов.

Иван Петров, който отглежда 42 дка с лавандула от сорт „Севтополис“, казва, че е важно оттук насетне да няма дъждове, за да могат цветовете да се опрашат нормално и да не се маносат. Той ще започне коситба около средата на юли.

„Миналата година не беше много добра. Имаше дъждове, цветовете изгоряха не можаха да се опрашат. Имаше слаби добиви от ранните сортове, а голямо количество остана неокосено – хората ожънаха по един казан и като видяха, че не пуска масло, оставиха другото на полето или изхвърлиха окосеното. Тази година се очаква да бъде по-добра“, каза Петров.
Цената на лавандуловото масло миналата година бе 50-60 лева за кг., но сега и според Петров не може да се каже нищо за нея. „Цените на казаните може би ще се вдигнат малко, поне аз знам за една такава, и това е заради цената на газта. На нас, земеделците в този сектор, все гледат да ни вземат стоката без пари. В чужбина цената на маслото се вдига, но не и в България, тук няма никаква стопанска логика. Има натиск от прекупвачите цените да бъдат ниски и много хора се отказват. Много земеделци си разораха лавандуловите ниви и предпочетоха да дадат земята си под аренда, заради добрите ренти. Затова и площите намаляват. Вместо този отрасъл да се развива, защото бяхме износители на световно ниво, той се унищожава. Няма подкрепа и от държавата“, коментира Петров.