Начало Агроновини Открит ден на полето организира Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Открит ден на полето организира Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Harvester combine harvesting wheat on sunny summer day.

“Открит ден на полето” организира “Добруджански съюз на зърнопроизводителите”, който е част от “Национална асоциация на зърнопроизводителите”, най-голямата браншова организация в сферата на земеделието в България. Празникът ще събере земеделските стопани след края на жътвата на пшеницата – в дните 26, 27 и 28 юли. В землището на село Гешаново ще бъдат показани 90 хибрида слънчогледа и 120 царевица на най-големите семенарски компании, съобщи председателят на съюза Радостина Жекова.
В мащабното събитие ще участват над 50 компании – всички 12 семенарски компании, които оперират на българския пазар, 10 компании за листни торове и 20 вносители и производители на земеделска техника. Ще бъдат показани машини и иновации. Присъстващите ще имат възможност, да видят в реална работна обстановка техника и технологии. Ще се включат и двама от най-големите преработватели в региона – Лулис България, Клас олио, както и три банки и кредитни институции, а също и застрахователи, иноватори в сферата на земеделското застраховане.
Професионалната гимназия по аграрно стопанство ще се включи с игри и надпревара.
Ще има срещи на земеделци с учени от Аграрния университет в Пловдив, за да се обсъдят проблеми, свързани с нападение по царевици и слънчогледи. С много информация за общата селскостопанска политика след 2023 г. ще се включи Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации.
В мащабното събитие ще се включи Местната инициативна група Добричка, която ще представи локални храни и производители.
Организаторите обещават богата съпътстваща програма за участници, гости и техните семейства – детска анимация, изложение на ретро машини. Ще има Ден на хляба и ще бъдат демонстрирани стари български рецепти.