Начало Последни новини Фолклорният събор „Текето“ ще се проведе за 25-и път на 30 юли

Фолклорният събор „Текето“ ще се проведе за 25-и път на 30 юли

Регионалният фолклорен събор „Текето“ ще отбележи своя двадесет и петгодишен юбилей с тазгодишното си издание, което ще се проведе на 30 юли от 10 часа в гората край село Александрия.

Фестивалът е разпознаваема сцена с родолюбивата си мисия да съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.

Съборът е включен в Културния календар на Министерството на културата.

Устоял през годините, съборът на Текето се превърна в емблема на община Крушари, място, на което на самодейни певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители – певци и музиканти, представят добруджанския фолклор в неговата пъстрота и многообразие.

Той се организира от Община Крушари, НЧ ”Йордан Драгнев -1894” и кметството в с. Александрия.

Съборът е с конкурсен характер като самодейците ще се надпреварват в няколко категории: „Танцови състави за автентичен или обработен фолклор“, „Групи за народно пеене“, „Дуо, трио, квартет, индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти“ и „Деца – изпълнители“.

По повод юбилейното издание на събора ще бъдат присъдени и две специални награди:

„Пазители на духа“ – Грамота за принос към съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор, парична награда, и награда за най-атрактивна група или участник – Грамота за артистично представяне и цялостно присъствие, парична награда.

Професионално жури оценява и класира всички изпълнения, като най-добрите ще получат парични и предметни награди, плакети, грамоти, осигурени от община Крушари.

За пръв път ще се проведе и фотоконкурс „Лицето на Текето“ – за най-сполучлива снимка, уловила духа на фолклорния събор, като запечатаните в снимки моменти трябва да бъдат изпратени на електронната поща на община Крушари до 5 август с посочване на автор и координати за обратна връзка. Един участник може да изпрати до 5 снимки, съобщават организаторите.