Начало Последни новини Пчелари се оплакват, че пчели изчезват с цъфтежа на слънчогледа,а добивите ще...

Пчелари се оплакват, че пчели изчезват с цъфтежа на слънчогледа,а добивите ще бъдат ниски

В Деня на пчеларя 8 юли от бранша не могат да се похвалят с добри новини. За поредна година добивите на мед ще бъдат ниски, а пчелите в област Добрич изчезват.

„В началото на цъфтежа на слънчогледа се изгуби летящата пчела. Слънчогледа цъфти от миналата седмица и само за два дни всички пчели, които бяха летящи, изчезнаха. Само можем да предполагаме защо. Подадохме сигнал в ОДБХ, вчера беше направена проверка в землището на с. Дончево. Не знаем с какво точно са третирани посевите и дали е имало остатъчен ефект от третирането върху пчелите, чакаме отговор. В други години насекомите са умирали пред кошерите, а в момента просто ги няма. Колеги, които са на пчелините, казват, че това, което се връща, е дезориентирано и не може да намери входа на кошера. А голяма част изобщо не се връщат“, разказа за Про Нюз Добрич Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела“.

В Каварненско преди две седмици е наблюдаван същият проблем. Стопаните констатират липсата на пчели, но не могат да са сигурни за причината.

„Докато бяха на паша на липа и лавандула нямахме такива проблеми. Семействата бяха много силни. До преди две седмици смятахме, че година ще е много добра, но вече е ясно, че добивът ще е много нисък“, каза Георгиев.

Слънчогледът е последната главна паша, която пчеларите най-вероятно няма да могат да използват пълноценно. След слънчогледа започват мероприятията по зазимяване, подхранване, подмяна на майки.

Добивите на мед в Добруджа в последните четири-пет години намаляха много. „Прогнозите са, че и тази година ще е лоша и на никого не му е до отбелязване на празника. За много колеги това е основен поминък и доход за семействата им. Много хора са вече убедени, че от догодина ще намалят или напълно ще разпродадат кошерите и ще си търсят работа“, посочи Георгиев.

В област Добрич през 2021 г. са регистрирани около 1300 пчелари. Когато започне кампанията по пререгистрацията ще се разбере колко ще останат, но прогнозата е, че огромен процент ще се откажат.

„Потомствени пчелари възнамеряват да се разделят с бизнеса и да си оставят само няколко кошера за лична консумация. Невъзможно е да се издържаш, ако имаш под 300-400 кошера, а тези пчелари са около 5% от всички“, добави Галин Георгиев.