Начало Агроновини Земеделие Земеделци ще блокират КПП-та и зърнохранилища, ако държавата не реагира на безконтролния...

Земеделци ще блокират КПП-та и зърнохранилища, ако държавата не реагира на безконтролния внос на зърно от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се готви за протести, съобщи за Про Нюз Добрич председателят й Костадин Костадинов. Причината е неконтролираният внос на зърно от Украйна, който подбива цената на родното производство. Агробизнесът смята, че в страната влиза некачествено зърно, а на границата не се упражнява никакъв фитосанитарен контрол.

„В България влиза непроверена пшеница, ечемик и слънчоглед. От тях се произвеждат фуражи, с които се хранят животните, произвежда се олио. Вие виждате украинските тирове пред маслодобивната компания в Добрич, така е и пред „Папас Олио“, и пред други бази. Тази стока кой я е проверил? Минала ли е фитосанитарен контрол? Ние имаме информация за заразен с болест вносен слънчоглед. Чакаме всеки момент държавата да предприеме действия. Ако няма такива, ние ще протестираме“, заяви Костадинов.

Той допълни, че от НАЗ са уведомили българските евродепутати за проблема с молба да го поставят пред ЕП. Асоциацията вече няколко пъти се е обръщала към Министерството на земеделието, но досега никой не е реагирал.
УС на НАЗ ще вземе решение за конкретни стъпки през следващата седмица, ако дотогава държавата не предприеме нещо. Агробизнесът смята да блокира чуждите тирове на КПП-ата и пред базите – складове, зърнохранилища, фуражни заводи, маслопреработватели.

„В Румъния, Полша тези товари минават транзит, но не и в България. Първо се подбива цената на зърното, от което страдат нашите зърнопроизводители, второ – олиото, фуражите и др. продукти от това зърно излизат като произведени в ЕС, по европейските изисквания, което не е така. Този внос на зърно излиза с около 30% по-евтин. Слънчогледът например беше на цена 1 800 лв/т. След тези процеси падна на 1080 лв/т. Вносът е една по-евтина стока, произведена с горива, торове, препарати на по-ниски цени, но в момента се срива зърнопроизводството в цяла Северна България. Самите украинци протестират за безконтролния износ на зърно оттам, защото може да се окаже, че през зимата ще останат без зърно“, посочи Костадинов.