Начало Агроновини Земеделие Министър Иванов разпореди проверки на местата за съхранение на зърно

Министър Иванов разпореди проверки на местата за съхранение на зърно

Министърът на земеделието Иван Иванов е разпоредил проверка на местата за съхранение на зърно. Това заяви министърът пред bTV.

По темата за вноса на зърно от Украйна Иван Иванов посочи, че с решение на Европейската комисия то е освободено от мито и фитосанитарен контрол. „След официален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите съм разпоредил проверка на посочените от организацията места за съхранение“, заяви министърът. „Всички взети проби ще бъдат стриктно проверени, резултатите ще бъдат публични, и ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, ще бъдат предприети мерки“, беше категоричен министър Иванов.

Както AgroDobrich вече съобщи, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се готви за протести. Пред медията председателят й Костадин Костадинов заяви, че агробизнесът смята да блокира чуждите тирове на КПП-ата и пред базите – складове, зърнохранилища, фуражни заводи, маслопреработватели.

Причината за напрежението сред земеделците е неконтролираният и безмитен внос на зърно от Украйна, който подбива цената на родното производство. В НАЗ смятат, че в страната влиза некачествено зърно, а на границата не се упражнява никакъв фитосанитарен контрол.

„В България влиза непроверена пшеница, ечемик и слънчоглед. От тях се произвеждат фуражи, с които се хранят животните, произвежда се олио. Тази стока кой я е проверил? Минала ли е фитосанитарен контрол? Ние имаме информация за заразен с болест вносен слънчоглед. Чакаме всеки момент държавата да предприеме действия. Ако няма такива, ние ще протестираме“, заяви Костадинов.

УС на НАЗ ще вземе решение за конкретни стъпки през следващата седмица, ако дотогава държавата не предприеме някакви стъпки.