Начало Агроновини Земеделие Спад в цената на лавандуловото масло – търговци предлагат 30 лева за...

Спад в цената на лавандуловото масло – търговци предлагат 30 лева за килограм

Цената на маслото от лавандула удря дъното. В разгара на жътвата на ароматната маслодайна култура в област Добрич земеделците съобщават за добри добиви, но се спряга цена от 30 лв/кг, която е най-ниската, откакто се отглежда тази култура тук.

Производители споделят, че са чували за такива предложения от търговци. Коментира се, че за 30-35 лева ще се изкупува маслото с по-слаби показатели, а за по-качественото цената ще бъде докъм 70-75 лева. Миналата година цената слезе до 40 лева, а масово се продаваше за 50-60 лв/кг.

„Цената ще се определи освен от добивите и от качеството на лавандуловото масло. Добра цена ще има само за качествените масла“, коментира за Про Нюз Добрич Петър Христов – председател на Асоциацията на производителите на етерични масла.

По думите му тази година земеделците са доста по-доволни от добивите, в сравнение с миналата година. Сега се изкарва по около 10 кг/дка, докато през 2021 г., заради неблагоприятните метеорологични условия, някои ниви пуснаха по 2 кг/дка.

Косенето на лавандулата ще приключи до седмица. Според Христов наесен ще има разорани ниви с културата, защото сметките на много производители не излизат. „Дори 10 кг/дка масло да изкараш, като се има предвид цената от 30-35 лева и разходите за гледането, косенето, изваряването, не може да се покрие себестойността и ще има такива, които ще се откажат. Реално маслото трябва да е над 100 лева за кг“, казва Христов.

Тази година площите, засадени с лавандула в областта са 70 000 дка, при 80-90 хиляди дка в последните 1-2 години. Очаква се площите да намаляват още.

Тодор Карагюлиев има 400 дка с лавандула в Каварненско и вече приключва с косенето й. Годината за него е добра като добив – изкарал е средно 10 кг от декар.

„Нямаше дъждове и лавандулата пуска масло, резултатът е добър. Цената обаче не е добра – търговци предлагат по 30 лева за кг. Миналата година беше около 50 лв. Освен това цените за изваряване са по-високи и това е нормално заради високите цени на газа и нафтата. Миналата година за изваряване на един казан се плащаха 300 лева, тази година излиза 400 лв. Имаме по-високи разходи за производство и по-ниска цена на маслото, затова не се съмнявам, че някои колеги ще изорат площите си“, коментира Карагюлиев.

„Да, вярно е, че се добива се повече масло от миналата година, но пак няма да стигнем резултатите от предходните две години, когато имаше рекордни добиви. Тогава се изкарваше 38-40 и повече кг от един 5-кубиков казан, а в момента се движат 25-35 кг, има и по 15 кг.“, заяви производителят и собственик на дестилерия Йордан Апостолов.

„На 8 юли получих фактура със задна дата за 32% по-скъпа газ. Ние обявяваме предварително цена за клиентите – колко струва услугата изваряване. Клиентът идва, плаща си, издавам му фактура, а аз получаваме фактура за газ със задна дата и kd по-висока цена. Да, цените за изваряване са по-високи, но не отговарят на повишението на цената на горивата. Обираме луфтове, опитваме се да снижим себестойността. Газът се повиши 4 пъти от м.г., а ние трябва да запазим норма на печалба, която избива инвестицията, защото инвестицията в дестилерия е скъпо нещо. Би трябвало изваряването на един апарат да струва над 500 лв., но хората не могат да платят такава цена. Като прибавим труда на работниците се оказва, че е по-добре да не работим“, казва Апостолов. В неговата дестилерия има 5 апарата по 5 кубика.

„Чувал съм тази година за цена 30 лева за килограм масло. Цената е ниска, защото има свръхпроизводство, има наличности от предходни години. Произвеждат се количества, които надвишава световното търсене, отделно показателите на маслото в Северна България не са толкова добри. Качественото масло се добива от ниви с чист сортов състав, но тук имаме площи, засадени със смесени сортове – до 5-6 сорта. Няма как тази нива да даде качество“, коментира Апостолов.