Начало Политики и финансиране Земеделският министър: Качеството на украинското зърно ще бъде проверено

Земеделският министър: Качеството на украинското зърно ще бъде проверено

„Реколтата от пшеница е добра. До четвъртък следобед от 12 млн. дка в складовете са прибрани над 3 млн. т“, каза министърът и допълни, че ще се доближим до реколатата от миналата година”, заяви пред БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за складирано зърно от Украйна министърът съобщи, че по данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6 хил. т пшеница и 1300 т ечемик, като започват проверки по сигнала от НАЗ. Министърът посочи, че с решение на ЕК вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен контрол, заради риска от недостиг в някои страни членки. „Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че определени вещества не отговарят на стандартите, това зърно ще бъде подложено на санкции и унищожено“, заяви категорично министър Иванов.

„Нашата основна цел е да осигурим качествен хляб на цената, която очакват българските граждани“, каза земеделският министър и посочи, че вече е в сила мярката за нулев ДДС на хляба и брашното.

За засиления контрол при вноса на храни през ГКПП „Капитан Андреево“ министър Иван Иванов коментира, че в последните 10 години не са правени такива проверки. В резултат от действията на държавата миналата седмица са спрени 22 т зеленчуци с пестициди. След предприетите действия от държавата до края на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очаква допълнителни приходи от 25 млн. лв. за второто полугодие.

Във връзка с темата за съставянето на кабинет д-р Иван Иванов заяви, че е важно „да не ходим на избори и да не хвърляме държавата в хаос“, тъй като липсата на парламент ще забави приемането на законодателството, необходимо за старта на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., по който предстои усвояването на 16 млрд. лв. Отделно без законодателен орган ще се забави и законодателството, свързано с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министърът допълни, че държавата е предприела мерки да имаме конкурентоспособен и жизненоспособен земеделски сектор. „За нас е важно да има стабилна държава и предвидимост. Въпросът е да се управлява, да се виждат резултатите и да не се краде“, каза в заключение министърът на земеделието.