Начало Агроновини Земеделие Земеделци: Напаст от ливадна пеперуда по слънчогледа в област Добрич се неглижира...

Земеделци: Напаст от ливадна пеперуда по слънчогледа в област Добрич се неглижира от държавата

Ливадна пеперуда унищожава нивите със слънчоглед в област Добрич, а държавата не реагира вече шести ден, алармираха зърнопроизводители.

„В момента има масово нападение, почти цяла Добруджа е засегната. Има места, където ситуацията е критична. Говорим за унищожение на посеви по 100 дка само за една вечер. Информирали сме Растителна защита – Добрич, оттам е пусната докладна към БАБХ, но от София досега не са реагирали, а за нас всеки час е важен. Мълчанието на държавата е шокиращо“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Това, което очакват земеделците, е да им се разреши да влязат в нивите да напръскат. „В момента част от слънчогледа е в цъфтеж и препаратът трябва да е съобразен с пчеларите, т.е да бъде биопрепарат. Ние по принцип нямаме право да пръскаме цъфтяща растителност, затова искаме разрешение от БАБХ. Искаме държавата да посочи какъв да бъде препаратът и да разреши пръскането, както и по кое време да се третира. Говорим за биологични препарати“, обясни Жекова.

Земеделците са алармирали за проблеми преди 6 дни, министърът на земеделието също е уведомен. При подобна напаст държавата трябва да реагира в рамките на 24 часа, но това не е направено.

Ливадната пеперуда се определя като най-опасният неприятел за слънчогледа. Последното нападение в такъв мащаб е било през 1971 година, каза Жекова. Земеделците смятат, че причина за явлението е липсата на грижа по многогодишните насаждения – лавандула, маточина и др., и на ливади и люцерни. В тях зимуват тези пеперуди и когато собственикът няма интерес да поддържа едно такова насаждение, това води до голяма популация на пеперудата. „Този вредител е всеяден – като приключи със слънчогледа, ще се прехвърли върху царевицата. Ще се размножава и борбата ще стане още по-трудна. Затова е важен всеки час“, изтъкна Жекова.

Има унищожени цели ниви, като например в с. Славеево. Проблемът се наблюдава в Крушарско, в с. Медово, с. Бенковски и др.