Начало Агроновини Земеделие Жътвата на пшеницата приключва, отчитат 20% по-ниски добиви от миналата година

Жътвата на пшеницата приключва, отчитат 20% по-ниски добиви от миналата година

Жътвата на пшеницата в страната е почти приключила. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) средните добиви са окол 560 кг/дка.

„В Добруджа имаме по-ниски добиви в сравнение с миналата година, защото около 60% от площите попаднаха в зона на суша, имахме и измръзнала пшеница. Има добри добиви в района на Ген. Тошево и край морето, но има други места в областта с ниски добиви – 300-400 кг/дка“, каза председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Най-високите добиви в региона са около 700 кг/дка, в отделни райони, където имаше валежи. По думите на Костадинов, спрямо миналата година добивите сега са по-ниски с около 20%. За страната произведеното количество е над 6 милиона тона, при 7,5 милиона тона миналата година.

Открити дни на полето организира Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, част от НАЗ, от днес до 28 юли в землището на село Поручик Гешаново, община Добричка. Празникът събра земеделски стопани и агрофирми след края на жътвата на пшеницата, които ще обменят опит и ще покажат постиженията си. В мащабното събитие участват над 50 компании.