Начало Политики и финансиране До 17 август се удължава приемът по помощта за земеделските стопани заради...

До 17 август се удължава приемът по помощта за земеделските стопани заради войната в Украйна

Удължава се приемът на документи по извънредната финансова помощ във връзка с преодоляване на последиците от войната в Украйна до 17 август 2022 г., включително. Удължаването на приема е определено със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават оттам.

Приемът на документи започна от 29 юли, а до 30 септември 2022 г. ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки, включително и проверки на място.

Удължаването на срока е във връзка с обществено обсъждане на промените в Наредба № 1 от 2022 г. за условията и реда за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани от определени сектори, което тече до 8 август.

От Фонда припомнят, че Наредба № 1 влезе в сила на 15.07.2022 г. С допълнението на Наредбата се предвижда земеделските стопани, отглеждащи зеленчуци оранжерийно производство, да кандидатстват за отопляеми оранжерии освен чрез представянето на одобрен инвестиционен проект в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията и чрез алтернативно предоставяне на разрешително за водовземане от минерална вода с цел отопление или договор за доставка на природен газ (метан) или счетоводен документ за придобито отоплително съоръжение (котел) с маркировка „СЕ“.

Допълненията на Наредба № 1 от 2022 г. за условията и реда за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани от определени сектори ще влязат в сила след обнародването й в държавен вестник. До тогава, кандидатите от сектор оранжерийно производство на зеленчуци ще могат да кандидатстват за отопляема оранжерия само по досегашния ред, а именно чрез одобрен инвестиционен проект по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Определеният бюджет за помощта е в размер на 62,2 млн. лв. (62 259 820 лв.). Финансовият ресурс е разпределен в следните направления:

• 25 000 000 лв. за сектор „Свиневъдство“, за свине-майки и прасета за угояване;

• 25 000 000 лв. за сектор „Птицевъдство“, за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици;

• 6 000 000 лв. за лозаро-винарски сектор за площи с винено грозде;

• 6 259 820,44 лв. за оранжерийно производство на зеленчуци, от които:

– 5 007 856,35 лв. за отопляеми оранжерии;

– 1 251 964,09 лв. за неотопляеми оранжерии.

Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на ДФ „Земеделие“, отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“ (ОПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице.