Начало Агроновини Земеделие Земеделци искат дерогация за опалване на стърнища и обеззаразяване на семена заради...

Земеделци искат дерогация за опалване на стърнища и обеззаразяване на семена заради бум на вредители

Дерогация за опалването на стърнищата и за обеззаразяването на семената на слънчогледа и царевицата ще поискат Националната асоциация на зърнопроизводителите и Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, съобщи пред журналисти председателят на съюза Радостина Жекова. Агробизнесът ще направи това заради бума на вредители по полетата.

Проблемът с ливадната пеперуда, която унищожава пролетниците в област Добрич, не е преминал. Регистрираното в средата на месец юли масово нападение на неприятеля продължава, алармират специалисти. Пеперудата прави трето поколение, има нападения и от други неприятели и са нужни незабавни комплексни мерки и намеса на държавата за справяне с проблема, посочва Жекова.

Земеделците искат частична отмяна на забраната за опалване на стърнищата, когато има каламитет – повишена популация на полски неприятели. Около паленето на стърнищата винаги е имало дебати, а земеделци твърдят, че поради забраната на този метод за борба с вредители се увеличава в пъти употребата на химикали.

От НАЗ ще искат и дерогация на забраната за обеззаразяването на семената слънчоглед и царевица с определени препарати.

„В момента има огромни проблеми и с неприятели по царевицата и това е заради „позеленяването“ на политиката, която Европа води. Това е истината. Ще си платим всички за това, че сме по-зелени и най-зелени. Не казвам, че не е правилна политиката, но има ситуации, в които нашата държава, в лицето на Министерството на земеделието трябва да предприеме адекватни мерки. Дерогацията ще ни даде глътка въздух и ще ни спаси от неприятели. Да, трихограмата (биологичен агент за борба с ливадната пеперуда) е решение, ние също сме за чиста продукция, но това на база на повишените разходи на земеделските производители е скъп метод. При него не можем да ползваме нашите пръскачки. Ние трябва да платим за тази услуга, а това оскъпява производството, което тази година и без това е с висока стойност“, коментира Жекова.