Начало Агроновини Земеделие Дъмпингов внос на дини сваля изкупната цена на родното производство

Дъмпингов внос на дини сваля изкупната цена на родното производство

Дините са сред най-любимите летни плодове на българина и в момента пазарите са пълни. Ниските изкупни цени обаче, дъмпинговият внос на индустриално отглеждана продукция и липсата на защита от държавата за родния производител може да откажат от този бизнес много земеделци.

Николай Дянков е земеделски стопанин, който отглежда 25 декара с дини в Каварненско. Цените, които му предлагат на едро за продукцията са такива, че той не може да покрие разходите по брането, да не говорим за семена, грижа, труд. Семената, консумативите, препаратите са по-скъпи, както и работната ръка. Не липсват желаещи да берат дини, но надниците са по-високи.

„Всичко е на почти двойна цена, само дините не са. Изкупната цена дори е по-ниска от миналата и по-миналата година. В момента търговците дават по 20-25 стотинки за килограм, а по пазарите цената е 0.60 – 0.80 лв. Така става, когато динята мине през няколко ръце. Миналата година изкупната цена беше с 10 ст. повече. Това е сериозен спад“, казва Дянков.

И това лято производителите в района са имали проблеми с водата за напояване. „Цената на „Напоителни системи“ беше 38 стотинки за кубик, сега е 83 ст. Проблемът е, че освен че е скъпа, водата я няма. Пускат за три часа и то без добро налягане, така че няма достатъчно вода за всички“, казва земеделецът.

Дянков има за продажба още към 10 тона дини. Отглежда и 25 декара с късни домати. Още не е започнал да продава домати, но по думите му и там пазарът е ограничен и няма добра цена заради вноса от Турция и Гърция – държави, в които има по-големи субсидии и където производителите могат да си позволят да продават на по-ниска цена.

Заради големия внос, тази година негови колеги от района се отказали от дините. Дянков казва, че ако и доматите са като дините и нямат цена, най-вероятно догодина ще се откаже и той.

В област Добрич бостаните са 8 353 декара. Към момента са обрани над 2 500 декара, като произведеното количество плодове е 2 523 тона.