Начало Агроновини Земеделие Какви са новите здравни изисквания към селскостопанските аптеки?

Какви са новите здравни изисквания към селскостопанските аптеки?

В Държавен вестник бе публикувана Наредбата за здравните изисквания към устройството и работата на селскостопанските аптеки, издадена в началото на август.

Според нея селскостопанските аптеки не могат да се откриват в жилищни сгради, сгради със смесено предназначение с наличие на жилища в тях, детски и учебни заведения и други обществени сгради, обекти за производство и търговия с храни и обекти с обществено предназначение.

Селскостопанските аптеки се откриват в помещения със самостоятелен вход, разположени на първи надземен етаж, достъпен за посетителите. Осигуряват се съответните условия за достъп и за хората с увреждания.

В тези аптеки могат да се продават:

• продукти по чл. 91, ал. 4 от Закона за защита на растенията – продукти за растителна защита от втора професионална и/или непрофесионална категория на употреба в опаковки с вместимост до 1 литър/килограм включително;
• торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати;
• продукти за дезинфекция, дезинсекция и дератизация, които имат издадено разрешение по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и/или по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди (ОВ, L 167/1 от 27 юни 2012 г.);
• лични предпазни средства за работа с продукти за растителна защита и торове;
• инструменти, пособия, приспособления, третирани семена за посев и материали, свързани с производството на селскостопанска продукция и приложението на продукти за растителна защита и торове.

Селскостопанските аптеки, разкрити до влизане в сила на наредбата, трябва да приведат устройството си в съответствие с изискванията на приложението към чл. 4 от наредбата, включващо здравни изисквания към помещенията и обзавеждането в тях, в срок до една година от влизане в сила на наредбата, с изключение на изискванията по отношение на общата минимална площ, които се съобразяват при наличие на технически възможности.