Начало Агроновини Проблемът със стърнищата – има ли друг път за земеделците освен опалването?

Проблемът със стърнищата – има ли друг път за земеделците освен опалването?

Забраната за опалване на стърнищата и тази година изостри диалога между земеделците и администрация. Миналата седмица от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите обявиха, че ще искат разрешение за контролирано опалване на ожънатите полета и за падане на забраната за обеззаразяване на семената за пролетни култури. Причината – бумът от вредители. Според данни на Съюза ливадната пеперуда редуцира сериозно част от засетите през пролетта 853 000 дка. със слънчоглед в Добричка област. Служебният земеделски министър Явор Гечев, бе категоричен в отговор, че дерогацията за палене на стърнища е крайна мярка и Европа никога не я приветствала добре: „Има агрономически варианти, с които да се въздейства“. По думите му заради извънредния внос на зърно у нас от други държави, най-вече трети държави, се получава намножаване на определени неприятели.
Експерти в сектора казват, че 100% лек за проблема няма. Изискват се дългосрочни мерки и те минават през подходящи методи за деструкция на стърнищата и обработка на почвата и на растенията, заяви пред „ПРО НЮЗ“ Мартин Славов, Изпълнителен директор на Био Шанс, вносител и производител на биологични торове и препарати за земеделието.
„Добрата новина е, че има препарати, които действат многофакторно за изчистване и укрепване на почвите и за бактериална деструкция на стърнищата след жътва. Не толкова добрата новина е, че това става по-бавно и по естествен път“, каза Славов.
Според него земеделският бизнес е прав да иска високи добиви и добри резултати. Много производители включват в бизнесплановете си дейности като стабилизиране и изчистване на почвите, биологична деструкция на остатъци от растения, програми за имуномодулация и за повишаване на клетъчния имунитет на посевния материал и на самите растения.
„Употребата на химическите продукти в конвенционалното земеделие не може да бъде спряна, но негативите от тях могат да бъдат контролирани чрез влагане на подходящи имуностимулатори и естествени „чистачи““, смята той. Такъв вариант е BIO CHNACE Professional, концентриран течен екстракт от низинна тоф с живи микроорганизми в състава си. Чрез него се постига ускоряване на естествения процес на разграждане на целулозните остатъци (стърнища) от културата-предшественик. Биологично активните микроорганизми в препарата – бактерии, ензими, фитохормони и др., се свързват с автохтонните бактерии от почвата, активират ги и те започват да се хранят с целулозните остатъци и ги превръщат в храна за следващата реколта.
Стресът от засушаването при пшениците може да бъде минимизиран според експерти
Едновременно с това чрез хуминово подхранване на почвите през есента се постига дезоксидиране и намаляване на мобилността на тежките метали, радионуклеиди и химически отлагания. Почвената киселиност намалява с 0,3-0,5 pH. Хуминовите и фулвиновите киселини подобряват водния баланс, повишават водопропускливостта и показателите за задържане на вода. BIO CHANCE Professional повишава и катионния обмен, увеличава съдържанието на подвижни калиеви съединения с 30-40%, мобилен фосфор с 20-40% и общото съдържание на азот с 20-30%. Хуминовото третиране през есента възстановява естественото почвено плодородие и хумусния слой.

Всяко растение е интелигентен организъм със заложена възможност чрез имунната си система, да се справят със заболявания и неприятели. То изработва модел за справяне с всеки тип неприятел: при атака в растението започва ответен процес на имунен отговор, при който се отделят специални инхибитори, които блокират ключови механизми в патогените или фитофагите. Именно чрез повишаване на естествения имунитет посредством внасяне на хуминови и фулвинови киселини, N, P, K, Cu, Zn, Mn, B, S, Fe, Mo, Mg, Ca, Sе, автохтонни микроорганизми – бактерии, ензими, фитохормони и др. в младите есенни посеви действа и BIO CHANCE Professional.