Начало Лов и риболов Залагат целеви проекти в сектор „Рибарство“, подобряват условията на пристанище Балчик

Залагат целеви проекти в сектор „Рибарство“, подобряват условията на пристанище Балчик

„В сектор „Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви проекти“. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по рибарство, който се проведе в четвъртък следобед. В срещата участваха заместник-министър Георги Събев и експерти от министерството, съобщават от МЗм.

„Ще възложим изследване за сектора, за да идентифицираме нуждите и дефицитите по отношение на инфраструктурата. Предвиждаме да заложим целеви проекти в бъдещата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА)”, допълни министър Гечев. Той уточни, че чрез проучването ще се изясни какви конкретни дейности трябва да предприеме държавата.

Относно Програмата за морско дело и рибарство министър Явор Гечев посочи, че насоките са правилни, но има пропуски при планирането преди подготовката й. Според него има потенциал за развитие при отглеждането на аквакултури не само в Черно море, но и по р. Дунав и във вътрешността на страната. „В рибарството има опити за коопериране и можем да развиваме това занапред“, отбеляза аграрният министър.

„Планът е амбициозен, но ще направим всичко възможно в рамките на мандата на сегашното ръководство на министерството. Надяваме се след това вие да следите за изпълнението. В лицето на държавата имате партньор“, подчерта министър Гечев. И допълни, че служебните кабинети работят бързо, защото са съставени от експерти.

Представителите на бранша поставиха въпроса какви са възможностите и обмисля ли се държавата да си върне стопанисването на рибарското пристанище в Аспарухово. Земеделският министър отговори, че въпросът не е проучван и в следващите дни ще бъде възложена проверка за това какви са вариантите.

Актуалното състояние на „Рибни ресурси“ ЕООД бе представено от управителя на дружеството Георги Тодоров. Той информира, че в момента капиталът му е близо 9,5 млн. лева, като има натрупани загуби от местни данъци и такси, и амортизационни. По думите му дружеството е натоварено с активи, които не генерират финансов ресурс.

Визията на държавното дружество е да подобри условията и сигурността на двете пристанища, на които е оператор – Созопол и Балчик. Допълнително „Рибни ресурси“ ЕООД се подготвя да бъде бенефициент по ПМДРА през следващия програмен период. За Созопол е планиран проект за удължаване на кейовата зона, а за Балчик – цялостна реконструкция на пристанищната зона. Участниците в съвета решиха в срок до 10 работни дни да се предостави актуална информация за състоянието на имотите на „Рибни ресурси“ ЕООД.

Бе постигнато и споразумение до края на септември, с промяна на разпоредбите, да бъде разписано изискване всички добивани диви миди да минават през пречистване. В рамките на срещата бе коментирана и темата за квалифициране на районите за добив на двучерупчести – миди и стриди.