Начало Агроновини Земеделие Половината слънчоглед в област Добрич е прибран, средният добив е 250 кг/дка

Половината слънчоглед в област Добрич е прибран, средният добив е 250 кг/дка

Добивите от слънчоглед в област Добрич се движат между 120 и 330 кг/дка в отделните райони, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Към момента те са с около 20% по-слаби от миналогодишните. Като причина се изтъкват нападенията на ливадната пеперуда и засушаването.

Най-ниски са добивите в района на Шабла – Тюленово, а жътвата в община Крушари е в самото начало. В Тервелско се жъне масово, там и в община Добричка данните са за 260-280 кг среден добив от декар.

Площите в област Добрич, които са засети с маслодаен слънчоглед, са 853 850 дка, а с царевица за зърно – 914 340 дка.

Жътвената кампания при слънчогледа е в разгара си, информират от Областна дирекция „Земеделие“. По оперативни данни, набирани за нуждите на Министерство на земеделието, в област Добрич са прибрани около половината от засетите общо 853 850 дка с пролетната култура. Средният добив от декар е 250 кг.

Цената на слънчогледа пада надолу, в момента е 1 000 лв. за тон. В първите месеци на годината тя стигна до 1 800 лв./т., а миналия месец новата реколта стартира на 1 200 лв./т.

„Сега се усили украинският внос и цената падна. Той по принцип е на приливи и отливи и в момента, в който се засили, цената спада. Сегашната цена, при разход за производство без ренти от 200 лева на декар, може да се окаже твърде ниска“, коментира Жекова.

Започна и прибирането на царевицата за зърно в област Добрич. До момента са реколтирани малка част от общо засетите 914 340 дка. Средният добив при царевицата е 580 кг/дка. Масово царевица ще се жъне от средата на септември.