Начало Агроновини Земеделие Земеделци: Търговията със зърно спря, износ от България няма

Земеделци: Търговията със зърно спря, износ от България няма

Търговията със зърно замръзна, износ от България няма, складовете са препълнени, земеделци са принудени да спрат да жънат, защото няма къде да сложат зърното. Фермери ще теглят кредити, за да изплатят рентите. Това споделиха зърнопроизводители днес, по време на големия земеделски протест в Добрич.

„От вноса на украинско зърно произтече това, че търговията с пшеница, маслодайни култури и царевица в страната спря тотално. В момента търговските фирми не предлагат никакви договори за изкупуване, единствено изпълняват стари договори. Цените паднаха – и заради вноса, и заради това, че все пак сме в кампания в момента, но други години не сме имали този проблем с реализацията на зърното. Всички складове в момента са пълни или почти пълни. Цени няма, защото няма търговия. Търговските фирми казват: Ние няма къде да го изнесем“, сподели пред Про Нюз Добрич Георги Катранджиев, който обработва 20 000 дка в района на Ген. Тошево.

Според Недялко Статев големият проблем в момента е, че няма реализация на продукцията. „Оттам приходите, които очакваме, явно ще бъдат по-ниски, а разходите, които направихме пролетта бяха на високи цени и съответно очакванията на хората в региона за ренти и заплати може да не се оправдаят“, посочи той.

„Голяма част от фермерите си закупиха торове, но на много високи цени. Амониевият нитрат от 390 лв./т. миналата година в момента е 1 600 – 1 700 лв., сложните торове от 450-600 лв. м.г., сега са до 2 000 лв. Ние сме се запасили, готови сме за сеитбата, но истината е, че себестойността на продукцията тази година скочи неимоверно много, освен че в момента не можем да я реализираме. Добивите са ниски заради сушата в района. Себестойността върви между 250-300 лв/тон. преки разходи без ренти. Оттам насетне ако говорим за високи ренти, ние ще бъдем на червено. Има колеги, които в момента не могат да си реализират продукцията и вече се обръщат към банките да теглят пари за ренти на високи лихвени проценти“, коментира Мариян Великов, който обработва 2 000 дка в района Чернооково – Кардам.

По думите на Катранджиев, за да се изплатят рентите трябва земеделците да реализират продукция. „В момента обаче всичко е стопирано, складовете са пълни, голяма част от колегите, които нямат свободни обеми, са спрели да прибират пролетници, защото няма къде да ги сложат“, допълни той.

Фермерите твърдят, че от пристанищата във Варна и Бургас до края на септември кораби за износ на зърно няма да има, защото всички кораби от ЕС били насочени към украинските пристанища. Големите търговци казвали, че товарните плавателни съдове се изпращат в Украйна, за да се използва коридорът, който ще действа до началото на ноември. Причината е, че имало много големи количества стока, които са закупени още миналата година, и търговците искали да си ги изнесат, защото не знаели какво може да се случи с този коридор. Затова в България няма търговия.

Какъв ще бъде размерът на рентите още е рано да се каже, казват земеделците. Все още не е приключила жътвата на пролетниците, а добивите от слънчоглед се очертават до 15% по-ниски от м.г. При царевицата положението е по-тежко – добивите ще бъдат надолу с над 35%. Великов сподели, че вече е приключил с жътвата на царевица и при него добивът е с 42% по-нисък заради липсата на дъждове.