Начало Агроновини Земеделие България поиска от ЕК да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения...

България поиска от ЕК да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар

България поиска от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Позицията на страната ни беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в периода 14-16 септември 2022 г. в Прага, Чешка Република.

„Смущенията на пазара на слънчоглед, будят безпокойство в страната ни. След временното либерализиране на търговията, съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, до средата на август има внесени над 650 000 тона маслодаен слънчоглед с произход Украйна. Това количество се доближава до равнищата на внос за целия период на предходните две пазарни години. По тази причина българските земеделски стопани са поставени пред сериозни предизвикателства като затруднена реализация на произведения в нашата страна слънчоглед, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск“, отбеляза българският аграрен заместник-министър.

Георги Събев заяви още в рамките на заседанието, че брутната продукция в животновъдство в България се свива в дългосрочен период в целия подотрасъл, а добавената стойност постоянно пада. Цените на повечето продукти от животновъдството се увеличават, но не могат да компенсират допълнителното нарастване на разходите за производство. Това влошава възвращаемостта, а оттам обяснява и спадащия интерес към това производство и свиването на животновъдството.

„В настоящата ситуация на нестабилност на пазарите и на цените следва да се гарантира, че предприетите мерки за смекчаване на последиците от горещата война, която се случва сега в Европа не подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на ключови за европейското земеделие сектори“, посочи заместник-министърът.

Той изтъкна, че в сегашната усложнена ситуация са необходими инструменти за бързо въздействие по отношение на възникналия пазарен дисбаланс, за да бъдат предотвратени по-сериозни икономически сътресения с дълготраен ефект върху пазара на слънчоглед, намаляване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в сектора. В тази връзка България призовава Комисията да обърне специално внимание на ситуацията на пазара на маслодайни култури и да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара съгласно чл.219 от Регламент 1308 от 2013 г., за да се намали ефектът върху европейските производители.

След представената българска позиция, еврокомисарят Януш Войчеховски, благодари за предоставената информация и заяви, че се очаква ситуацията да се нормализира, след отварянето на преработвателната индустрия в Украйна. „Вашето искане ще бъде разгледано и анализирано“, уточни още комисарят по земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия.