Първият по рода си фестивал, посветен на пролетните земеделски култури се проведе в парка на село Крушари и се превърна в пример за единство. Той впечатли с отличната си организация и огромен интерес, който предизвика още с първото си издание.
Участниците припомниха какъв е бил битът на добруджанеца, неговата почит и преклонение към земята, която го храни. Показани бяха традиционни за различните етноси в Добруджа ястия, носии и фолклор. Автентичната атмосфера на празника беше изпъстрена от звуците и ритмите на самодейните състави.
Имаше царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно. Специално на място беше приготвено ашуре по автентична рецепта. В него домакините вложиха пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове, стафиди. Легендата за този десерт е много стара и беше разказана на празника.
Едновременно с кулинарните умения бяха демонстрирани и забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума. Участниците във фестивала имаха възможност да се научат и на плетене на пана върху дървена рамка, изработване на вещи и украси за дома с техника за връзване на възли.
За децата бяха подготвени люлки, пързалки, катерушки, игри с тикви и кратуни.
Цялото събитие бе съпроводено с музикална програма, подготвена от самодейните състави от община Крушари, които се включиха с български, турски и ромски фолклор.
Специални гости на събитието ще са децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – гр. Тервел и народната певица Мариана Георгиева.