Начало Последни новини Село Крушари бе домакин на Първия фестивал „Пролетници за сита зима“

Село Крушари бе домакин на Първия фестивал „Пролетници за сита зима“

Първият по рода си фестивал, посветен на пролетните земеделски култури се проведе в парка на село Крушари и се превърна в пример за единство. Той впечатли с отличната си организация и огромен интерес, който предизвика още с първото си издание.

Участниците припомниха какъв е бил битът на добруджанеца, неговата почит и преклонение към земята, която го храни. Показани бяха традиционни за различните етноси в Добруджа ястия, носии и фолклор. Автентичната атмосфера на празника беше изпъстрена от звуците и ритмите на самодейните състави.

Имаше царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно. Специално на място беше приготвено ашуре по автентична рецепта. В него домакините вложиха пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове, стафиди. Легендата за този десерт е много стара и беше разказана на празника.

Едновременно с кулинарните умения бяха демонстрирани и забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума. Участниците във фестивала имаха възможност да се научат и на плетене на пана върху дървена рамка, изработване на вещи и украси за дома с техника за връзване на възли.

За децата бяха подготвени люлки, пързалки, катерушки, игри с тикви и кратуни.

Цялото събитие бе съпроводено с музикална програма, подготвена от самодейните състави от община Крушари, които се включиха с български, турски и ромски фолклор.

Специални гости на събитието ще са децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – гр. Тервел и народната певица Мариана Георгиева.