Начало Последни новини Министерството на земеделието избра докторант от Каварна за съветник на министъра

Министерството на земеделието избра докторант от Каварна за съветник на министъра

Министерство на земеделието избра Десислава Бонева за съветник в политическия кабинет. Тя е докторант към катедра „Фитопатология“, с научна специалност „Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив. Десислава Бонева бе избрана за пълноправен член в екипа на министър Явор Гечев след проведен конкурс.

Десислава Бонева е от Каварна и е на 28 години. Тя от семейство на земеделски производители. След завършване на средното си образование в Каварна тя кандидатства и е приета с най-висок бал от матурата в специалност „Агрономство” в Техническия университет във Варна. Завършва я със златен медал и пълно отличие. Решава да се усъвършенства в тази сфера и да задълбочи знанията си и записва „Растителна защита” в Аграрния университет в Пловдив. Докторант в същия университет, катедра „Фитопатология”, ръководител й е проф. Светослав Бобев. Докторантурата й е на тема „Болести по лешника в България”.

През 2021 г. Десислава бе един от тримата отличени в категорията „Аграрни науки и ветеринарна медицина” за националния приз „Студент на годината” 2020. Младата жена от Каварна бе отличена измежду 186 кандидати.

Тогава тя сподели пред Про Нюз Добрич, че има открита болест за първи път в България, но все още не може да даде подробности, тъй като научното съобщение се е забавило заради пандемията. Фитопатологията е базова наука, една от най-важните в нашия сектор. Трябва да се знае как правилно да се откриват болестите навреме и съответно да се приложи правилно лечение, да, за има качествена продукция, сподели тя.

Семейството на Бонева се занимава със зърнопроизводство повече от 30 години. От малка е част от аграрния бизнес и съпътстващите го проблеми. Студентката притежава сертификат за стаж по програмата „Молекулярна характеристика на вирусните заболявания, причинени от фитоплазмени гъбички“ към Erasmus+ и e наградена за „Студент на годината 2020“ към Аграрен университет за високи постижения в образованието и личностното развитие в категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина“.

В конкурса взеха участие повече от 20 студенти. Участниците бяха от различни висши учебни заведения, сред които Лесотехническия университет, Тракийски университет, Университет за национално и световно стопанство (УНСС) и от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.