Начало Агроновини Животновъдство Предвиждат промени за пасищата, за да се ползват от реалните животновъди

Предвиждат промени за пасищата, за да се ползват от реалните животновъди

В открита дискусия със земеделските производители ще подготвим конкретни предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с цел пасищата да се ползват с предимство от реалните животновъди. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков на среща във Велико Търново със земеделци и браншови организации от Северна България, съобщават от МЗм. Аграрният заместник-министър припомни, че това е втора дискусия по темата, след като такава бе проведена през септември и в Стара Загора.

На срещата животновъдите направиха конкретни предложения за законови промени, свързани с разпределянето на пасища от държавния и общинския поземлен фонд, така че да бъде избегнат субективният елемент и предимство да имат животновъдни обекти от съответното населено място. Стопаните настояват представители на браншовите организации от животновъдния сектор да участват в комисиите по разпределение на пасищата.

Земеделските производители представиха конкретни казуси и споделиха притесненията си във връзка с изкупните цени на млякото и поскъпването на фуражите. „Министерството на земеделието показва сериозна загриженост и отношение към предизвикателствата, пред които е изправен секторът. Всички въпроси трябва да се коментират открито“, посочи Крум Неделков.

„Ще придвижим законопроекта в посока, която да даде предимство на животновъдите и местните стопанства, като се използват данни за геолокация на животновъдния обект от Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните“, каза заместник-министър Неделков. Той призова в заключение земеделските производители да следят активно работата по законопроекта и след внасянето му в Народното събрание.