Начало Агроновини Животновъдство Над 12 000 нарушения на трудовото законодателство са установени в сектор „Селско...

Над 12 000 нарушения на трудовото законодателство са установени в сектор „Селско стопанство“

Към 31 октомври 2022 г., когато приключва активният земеделски сезон, контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 3 756 проверки в сектор „Селско стопанство“, при които са установили 12 487 нарушения, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Ежегодно секторът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и по безопасност и здраве при работа, посочват от Агенцията. През тази година при контрола се акцентира и върху животновъдството. Почти 500 от проверките в сектора са в животновъдни ферми.

Нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са 7 354, а по осъществяване на трудовите правоотношения – 5 119. Броят на установените случаи на работа без трудов договор е 211, от които 47 са в животновъдството. Данните показват, че около 7% от общо установените случаи на работа без трудови договори са в селското стопанство.

С цел да се облекчи наемането на работна сила в сектора и така да се стимулират и работещи, и работодатели да работят на светло, бяха въведени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лозов цвят, лавандула и тютюн. От началото на годината до края на м. октомври 2022 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 877 образци на т.нар. еднодневни договори. Земеделските стопани, заявили образци, са 1 860. По култури най-много заявени образци има от производителите на грозде (89 389), земеделски производители, отглеждащи череши (26 817), ягоди (26 536) и маслодайна роза (20 244).

За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжни. Работниците пък запазват правата си на социално подпомагане и осигуряване. Образците на договорите могат да се заявяват по всяко време през специално създадената от ИА ГИТ онлайн система за предоставяне на образците. Системата е надградена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Наети по проекта помощник-инспектори могат да представят функционалностите на системата и през 2022 г.