Начало Агроновини Земеделие 95% от нашата храна идва от почвите

95% от нашата храна идва от почвите

На 5 декември всяка година отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да се привлече внимание върху важността на доброто състояние на почвите и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Днешният ден има голямо значение, тъй като загубата на хранителни вещества в почвата е основен процес на деградацията й, застрашаващ храненето.

Отбелязването на този ден е по препоръка на Международния съюз по почвознание през 2002 година. Под ръководството на Кралство Тайланд и в рамките на Глобалното сътрудничество за почвите, ФАО (Организацията на ООН по прехрана и земеделие) подкрепя формалното установяване на световния ден като платформа за повишаване на информираността по отношение на почвите. Конференцията на ФАО единодушно одобрява създаването на този ден през 2013 година и изисква неговото официално провъзгласяване на 68-ото Общо събрание на ООН. През декември същата година Общото събрание на ООН откликва с определянето на 5 декември 2014 г. като първия Световен ден на почвите.

Датата 5 декември е избрана, тъй като тя съвпада с рождената дата на Н.В. Крал Бумибол Адулядей, Крал на Тайланд, който е основен инициатор за създаването на този ден.

„Почвите: откъдето започва храната“ е темата на Световния ден през 2022 г. Денят има за цел да повиши осведомеността за значението на поддържането на здрави екосистеми и благосъстоянието на хората чрез справяне с нарастващите предизвикателства в управлението на почвите, повишаване на осведомеността за почвите и насърчаване на обществата да подобряват здравето на почвата.

Любопитни факти:

• 95% от нашата храна идва от почвата.
• В една супена лъжица почва има повече живи организми, отколкото хора на Земята.
• 18 естествено срещащи се химически елемента са от съществено значение за растенията.
• Селскостопанското производство ще трябва да увеличи производството си с 60%, за да отговори на глобалното търсене на храни през 2050 година.
• До 58% повече храна може да бъде произведена чрез устойчиво управление на почвата.