Начало Агроновини Земеделие Есенното братене на пшеницата в област Добрич се бави, но прогнозите са...

Есенното братене на пшеницата в област Добрич се бави, но прогнозите са оптимистични

Последните паднали валежи влияят благоприятно на есенниците и земеделците в област Добрич са оптимисти за развитието на посевите.

„Пшеницата масово излезе, но е назад в развитието си. Нямаше валежи дълго време, а дъждовете със стопанско значение бяха в последните две седмици. Пшеницата досега трябваше да е братила. На места, разбира се, има братила, но това не е масово. Като цяло посевите не са във фазата на развитие, в която трябва да са“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Прогнозата е за топло време в следващите дни, като температурите няма да падат под нулата и максималните ще се движат около 10 градуса. Това успокоява земеделците и им дава вярата, че пшениците ще успеят да напреднат в развитието си, за да могат и да се зазимят и да презимуват както трябва, защото това е важно за тях.

Благоприятните за пшеницата валежи паднаха в цялата област, макар и в различно количество.

Есенниците представляват една трета от обработваемата земя на Добруджа. Тази есен бяха засети около 1,2 млн. дка с пшеница, 50 750 дка с рапица и 57 000 дка с ечемик.