Начало Агроновини Земеделие Р. Жекова: Няма фитосанитарен контрол на слънчогледа, който влиза през Кардам и...

Р. Жекова: Няма фитосанитарен контрол на слънчогледа, който влиза през Кардам и Силистра

Вносът на украински слънчоглед в България продължава, а според земеделци той на практика не е спирал. Тези дни на бул. „25 септември“ в Добрич, до „Олива“ АД репортер на Про Нюз Добрич видя, че отново има тирове със зърно.

„По справка на Министерството на земеделието отпреди седмица, в България има внесени 720 000 тона слънчоглед. Това е две трети от годишното българско производство на тази култура, а ние сме голям производител на слънчоглед. В момента количеството слънчогледово зърно в страната е много голямо. В същото време няма данни за износ“, коментира пред Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тя припомни, че след земеделските протести на 14 септември т.г., предизвикани от нерегламентиран внос на зърно, министерството на земеделието е поело ангажимент да поиска извънредни мерки от Европейската комисия и да бъде задействан т. нар. земеделски кризисен резерв на ЕС. Обещано бе и засилване на контрола при вноса на слънчоглед. Според Жекова това не се е случило.

„Трябваше да се извършва фитосанитарен контрол, а за да има такъв, трябва да има лаборатории. Контролът е необходим, защото той дава спокойствие за стоката, която влиза в страната. Тя се преработва и остава тук, или се изнася. Няма обаче изградени фитосанитарни лаборатории нито на Кардам, нито на Силистра. Като няма лаборатория, няма как да правиш контрол. Тировете влизат със сертификати от румънската граница. Но румънците тази стока не я задържат в страната си. Тя или се изнася през пристанище Констанца, или пристига в България. Защо зърното не остава в Румъния – защото там имат политики и пазят интересите на хората, които произвеждат в страната и плащат данъци и ренти в страната“, изтъкна Жекова.

По думите й преработвателите в България в момента не работят с български слънчоглед, или влагат само малка част. А в магазините вече имало няколко вида украинско олио. „Надявам се, че БАБХ следи какво влиза в страната“, каза Жекова.