Начало Последни новини ДЗИ Ген. Тошево с награда в деветото издание на конкурса „Принос в...

ДЗИ Ген. Тошево с награда в деветото издание на конкурса „Принос в механизацията на земеделието“

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, получи отличието в направление „Механизация на земеделското производство“, категория „Големи стопанства“, в деветото издание на конкурса „Принос в механизацията на земеделието“. Наградата получи доц. д-р инж. Илия Илиев, директор на ДЗИ, съобщиха от Селскостопанската академия.

Отличията бяха връчени на традиционна церемония в НТС в София. Организатори на конкурса са Министерство на земеделието, Селскостопанска академия, Русенски университет ,,Ангел Kънчев“, Аграрен университет – Пловдив, Научно-технически съюз по машиностроене и вестник ,,Земеделска техника“.

Официални гости бяха инж. Илиян Андреев от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в Министерството на земеделието, проф. д-р Светла Янчева – заместник-ректор на Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р инж. Атанас Атанасов от Русенски университет ,,Ангел Kънчев“.

Проф. Снежан Божков от Института по почвознание „Никола Пушкаров“ посочи, че интересът към конкурса не стихва, а връчването на годишните награди се превръща в празник на механизацията. Доказателство за това е тазгодишното му девето поредно издание.

През 2022 г. в конкурса по направление „Български производител на земеделска техника” участват 7 фирми с 13 машини, по направление „Иновации” – 9 фирми с 15 машини, а по направление „Механизация в земеделското производство” – 17 земеделски производители. Победителите получават плакет за всяка фирма и диплом за всяка машина, като признанието се отнася до целия производствен процес – от създаването и предлагането до използването на иновативни машини в производството. През 2022 г. отличието е наречено „Единение”, Единение на образование, наука и бизнес – на ученици, студенти, научни работници, земеделски производители и търговци на земеделска техника за прилагане на иновативни технологии с иновативни машини. Благородната кауза „Единение” е осъществима дори и в трудни години, убедени са организаторите на конкурса.