Начало Агроновини Земеделие Земеделци получиха близо 1,6 милиона лева за зимни пръскания

Земеделци получиха близо 1,6 милиона лева за зимни пръскания

ДФ „Земеделие” изплати 1 597 561 лева по схемaта „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2022 г., съобщават от Фонда.

Средствата са преведени на 2 637 стопани за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента – в периода на масов листопад, от общо допустимите за подпомагане 2 666.

Помощта се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл. 91, ал. 1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл. 6, ал. 1 от Закона за защита на растенията.

Финансовата подкрепа е в размер до 120 лева на хектар с ДДС.

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделците от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 7,4 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС. До момента по помощта са разплатени 7 209 902 лв. Средствата на останалите бенефициери, които са кандидатствали по помощта, ще бъдат изплатени след приключване на всички административни проверки.