Начало Агроновини Земеделие За първи път масово арендатори в Добруджа теглят кредити, за да платят...

За първи път масово арендатори в Добруджа теглят кредити, за да платят рентите

Рентата в област Добрич тази година е около 100 лева за декар

За първи път тази година, много масово земеделските производители в област Добрич теглиха кредити, за да изплатят рентите. Земеделци коментират, че винаги има между тях такива, които са на ръба, не са си преценили разходите и се налага да вземат кредити, но тегленето никога не е било толкова масово, както сега.

„Не за първи път се ползват кредити за изплащане на ренти. През сушавата и с много ниски добиви 2020 година също са теглени кредити за ренти, макар че предните две години бяха много добри и повечето земеделци имаха капитал. Тогава теглеха такива, които бяха в трудно финансово положение. Тогава нямахме стока. Сега има стока, но няма на кого да я продадем, от една страна и от друга – цената падна страшно много“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тази година банкери са заявили, че ще спрат да финансират земеделски производители срещу стока, защото банките трупат голям риск от това, което се случва с пазара на зърно.

„Предвид много вялата търговия и големия спад в цените заради зелените коридори за Украйна, много колеги предпочетоха да изтеглят кредити, за да изплатят рентите. И да задържат стоката заради ниската цена. Слънчогледът стартира на 1200 лева, когато започна жътвата, в момента е под 1000. Ние не тръгнахме да продаваме с идеята, че инфлацията е изключително голяма. Например семената ще ни бъдат с около 40% по-скъпи. Затова земеделци задържат стоката, продават малки количества, колкото да могат да си покрият разходите. И когато падна толкова много цената за всички ни бе шок, защото годината не е изключително добра. Колегите имат стока и не продават, търговията е много слаба, няма масова търговия на пшеници и царевици, голяма част от големите компании, които търгуват в България, са с пълни складове и купуват много малки количества, даже почти никой не купува стока“, описа ситуацията Жекова.

Върви изплащането на земеделските ренти в област Добрич. „Масово арендаторите дават около 100 лева на декар. Това е цената, която се коментира и се дава. На места има и ренти по 105 лв., 110 лв., но масово цената е 100 лв. Няма разлика в сравнение с миналата година“, посочи за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Земеделските кооперации раздават ренти и дивиденти и там нещата са по-различни. В община Балчик член-кооператорите вземат около 175 лева, в Каварненско раздадоха по 160 лв. Арендатори обаче смятат, че това са раздути цифри и ако някой дава по-високи суми, после няма да има ресурси да си посрещне кампанията.

„В същото време пазарите на зърно са напълно замрели, а цените паднаха. Продава се продукция под себестойност, за да се платят рентите и производителят да е адекватен и да продължи следващата година“, каза Костадинов.
Очаква се раздаването на рентите да приключи до Коледа.