Начало Лов и риболов Популацията на вреден дивеч се увеличава, ловците нямат стимули да отстрелват чакали...

Популацията на вреден дивеч се увеличава, ловците нямат стимули да отстрелват чакали и лисици

Популацията на хищен дивеч в област Добрич расте, споделят ловци. Увеличава се броят на чакалите, лисиците и скитащите кучета и те все по-често могат да се срещнат в населени места. Очевидци съобщават в социалната мрежа за блъснати от автомобили по пътищата чакали и лисици. Такива случаи имало край с. Св. Никола и до Ловчанското ханче.

„Популацията на вреден дивеч действително расте, след като не го унищожаваме и това е тревожно. Всяка година организираме групов лов на хищници, но много малко от ловците се включват. На територията на нашето сдружение през последните три години правим такива хайки за хищници, но резултатите не са добри и не постигаме това, което сме си поставили за цел“, коментира пред Про Нюз Добрич Илия Михайлов, председател на сдружение “Ловно-рибарско дружество – Добрич”.

По думите му лисиците нападат селата все по-често, влизат дори в градовете и повсеместно има оплаквания от този проблем.

„Нашите ловци не се ангажират с лов на вреден дивеч, защото няма стимул. А хищниците са най-големият враг на дивеча, особено на дребния – затова изчезват и зайци, и фазани. Ние ги разселваме, но те след това изчезват, защото са лесно уловими от скитащи кучета, лисици и чакали. А нашата цел е да унищожаваме хищниците, за да може да расте популацията на дребен дивеч“, допълни Михайлов.

Той сподели, че би било хубаво ловците да участват масово в хайки за вреден дивеч. Една трета от ловните дружини нямали регистриран отстрел на хищници. „Няма стимул – ние даваме патрони насреща, но това не ги удовлетворява. Хем ловците искат да има слука по време на лов, хем са негативно настроени към унищожаването на хищници“, отбеляза той.

Как да се стимулира отстрелът на хищници? „Сдружението няма такъв ресурс, ние разчитаме на членски внос. Има общини – понеже те също са заинтересовани от проблема, които отпускат допълнително средства. Може би трябва със съвместни усилия на общини и ловни сдружения да се решават тези проблеми – както по отношение на вредния дивеч, така и за бракониерството, което расте с всеки изминал ден“, посочи Михайлов.

Според него е напълно е вероятно чакали да са блъснати на пътя от коли, въпреки че са много здрави животни. Имало много случаи на сгазени лисици по пътищата извън населените места.

Михайлов допълни, че в момента е разрешен отстрелът на дива свиня, водоплаващ дивеч, фазани и яребици. За радост, популацията на фазаните и яребиците расте, тъй като сдружението разселва всяка година по 1000 фазана и 500 яребици.