Начало Агроновини Земеделие САРА: Произвеждаме по-малко домати и краставици, средните цени на дребно са с...

САРА: Произвеждаме по-малко домати и краставици, средните цени на дребно са с 22% нагоре

Общото производство на домати към м. ноември 2022 г. в България се изчислява на 108 хиляди тона и е със 7% по-ниско от 2021 г., сочат данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) на Института по аграрна икономика към Селскостопанската академия.

Полското производство на пипер се оценява на 59 хиляди тона (+4% към 2021 г) и общо производство от 61 хиляди тона. При краставиците спадът е с 12% спрямо 2021 г., добитите количества се изчисляват на 47 хиляди тона.

Преработката на основни зеленчуци не се очаква да претърпи по-големи изменения. Преработените количества домати за 2022 г. ще бъдат по-малко от м.г. – 30,2 хил.т, спрямо 31,4 хил.т. Преработеният пипер в предприятията се оценява на 20,1 хил.т, като през предходната година е измерен на 20,6 хил.т. Количествата, отиващи за консервация на краставици се изчислява на 1,6 хил.т, като за 2021 те са били 1,5 хил.т.

В следващите години може да се очаква намаляване в абсолютните количества на внасяните в страната домати, пипер и краставици, но незначителна част от тях ще се влагат в консервната промишленост, прогнозират от САРА. В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, като има ръст при домашно приготвените, а местните преработватели са под външен натиск, особено ако не са интегрирани с първичното производство. Специфично при зеленчуците е, че те са относително по-високо еластични към доходите отколкото останалите хранителни продукти.

През третото тримесечие на 2022 г. на годишна база при изкупните цени се отчита 11% увеличение при доматите, 8% при пипера, а намаление с 2% има при краставиците. Същевременно цените на дребно за същия период са нараснали с 22% при доматите и има 3% спад при краставиците. Средно цените на дребно на разглежданите зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. достигат ръст от 22%, почти толкова, колкото е инфлацията на хранителните продукти за първите 11 месеца на годината.