Начало Последни новини МТСП: Минималният осигурителен доход за земеделците за 2023 г. остава 710 лв.

МТСП: Минималният осигурителен доход за земеделците за 2023 г. остава 710 лв.

Harvester combine harvesting wheat on sunny summer day.

За земеделските производители и самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход от 1 януари 2023 г. се запазва 710 лева. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика по време на което отговори на въпроси на депутати по актуални теми. „Законодателството дава достатъчно гаранции да няма ощетени лица“, обясни той.

Припомняме, че от 1 април миналата година минималният осигурителен доход (МОД) на земеделските стопани и тютюнопроизводителите се повиши от 420 лв. на 710 лв. Тогава се коментираше, че с МОД от 420 лв. не се покриват осигурителните права за минимална пенсия.

По темата за минималната заплата министърът на труда обясни, че разчетите на министерството за новия размер от 780 лв. са определени на база на текущите икономически показатели, като инфлацията е измерена спрямо индексите на потребителските цени. Увеличението на най-ниското възнаграждение за труд е с 20% на годишна база и компенсира инфлацията от началото на 2022 г., подчерта министър Лазар Лазаров. Той добави, че ще бъде създадена работна група между социалните партньори и заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.