Начало Агроновини Земеделие Земеделците се надяват на снежен „кожух“ за есенниците

Земеделците се надяват на снежен „кожух“ за есенниците

Високите температури тази зима тревожат земеделците, тъй като посевите започват вегетационни процеси. „Не е добре, че зимата е толкова топла, но очакваме все пак да падне сняг, защото пшеницата трябва да има „кожухче“, за да се развие както трябва. Засега няма толкова голям риск за посевите, но ако продължи по този начин не е добре.

Пшеницата трябва да брати, а има и опасност от разпространение на пшеничната мухата. Има и полевка. Земеделците вече веднъж залагаха примамки, но има опасност в полета, където досега не е имало полски мишки, те да се развъдят и ще се наложи стопаните отново да влизат в нивите“, коментира за Про Нюз Добрич Кирил Комитов, секретар на Областния съюз на земеделските кооперации.

Липсата на сняг намалява влажността на почвата, но е добре, че все пак преди седмица паднаха дъждове, след доста време без валежи. „Има опасност пшениците да измръзнат при спад в температурите и липса на сняг, защото не са подготвени. Поне засега обаче се надяваме, че няма да настъпи такъв период. Дано природата е с нас“, добави Комитов.

Според метеоролозите по-голяма вероятност за обстановки с валежи от сняг на повече места има към края на януари.

Есенниците представляват една трета от обработваемата земя на Добруджа. Тази есен бяха засети около 1,2 млн. дка с пшеница, 50 750 дка с рапица и 57 000 дка с ечемик.