Начало Агроновини Земеделие Производството на основните есенни култури, царевицата и лавандулата се е свило през...

Производството на основните есенни култури, царевицата и лавандулата се е свило през 2022 г.

Окончателните оперативни данни за 2022 г. сочат намаление на производството на основните есенни култури спрямо предходната година, основно в резултат на получените по-ниски средни добиви от декар, съобщават от Министерството на земеделието. Добитите количества пшеница, ечемик, ръж и маслодайна рапица са в рамките на 6,8% – 21,4% по-малко на годишна база. По-сериозно спада продукцията от тритикале – с 32,9%.

Прибраното количество маслодаен слънчоглед от реколта 2022 е с 2,8% над отчетеното за предходната година, благодарение на по-големия размер реколтирани площи. Същевременно, при царевицата се отчита свиване на продукцията с 24,2%, поради намаление както на средния добив, така и на реколтираните площи.

Добитото количество розов цвят през 2022 г. е с 38,8% повече на годишна база, в резултат от увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив. Обратно, при лавандуловите насаждения се отчита по-малък размер реколтирани площи (-12,6%) и по-нисък среден добив от декар, което води до намаление на продукцията със 17,5%.

Към края на м. декември 2022 г. засетите площи с маслодайна рапица са с 16,1% под отчетените година по-рано, а тези с пшеница и тритикале – с по около 2%. Увеличение на годишна база бележат площите, засети с ечемик (с 1,7%) и ръж (със 7,6%). При пшеницата намалението е с 1,9%.