Начало Последни новини Вижте кои теми ще бъдат дискутирани на форум „Фермата“ в Пловдив

Вижте кои теми ще бъдат дискутирани на форум „Фермата“ в Пловдив

Националната асоциация на зърнопроизводителите е стратегически партньор на земеделския форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“, който ще се проведе на 24 февруари в Конгресен център на Международен панаир Пловдив, зала „Пловдив“, съобщават от НАЗ. Как промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) ще се отразят на сектора? Как ще се финансират земеделските стопани до края на настоящия програмен период на ЕС (2027 г.)? Как цифровите технологии променят земеделието? Това са част от темите, които ще бъдат дискутирани на форума „Фермата“.

Форумът се организира от сп. Enterprise и е част от съпътстващата програма на Агра 2023.

Водещи експерти ще дискутират стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., регулаторната рамка за въглерода и влиянието ѝ в сектора на селското стопанство, както и иновациите в агро сектора и потенциала им да намерят решение на два основни проблема – климатичните промени и увеличеното търсене на храни.

Сред лекторите на форума са членът на Европейския парламент (ЕП) Атидже Алиева-Вели и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, която има и дългогодишен опит на различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“, както и Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации и бивш зам.-министър на земеделието.

Акценти от форума:

• Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027г.
• Регулаторна рамка на ЕС за сертифициране на поглъщането на въглерод – какво предстои за подкрепа на улавянето на въглерод в почвите и за разширяване на този екологосъобразен бизнес модел
• Какъв е потенциалът за коренни промени в технологичните процеси на фермите и производството на храни
• Как иновациите подкрепят намаляването на употребата на химикали в селското стопанство
• Земеделие и технологии – първият Европейски цифров иновационен хъб „АgroHub.bg” с фокус агросектора
• ОСП 2023-2027: „Национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост
• Директни плащания 2023г., новости в изискванията и санкции

За регистрация: https://www.forumfermata.enterprise.bg