Начало Политики и финансиране Искат законодателни промени срещу нелегалното развъждане и търговия с домашни любимци

Искат законодателни промени срещу нелегалното развъждане и търговия с домашни любимци

Наложително е да бъдат направени изменения в законодателството, с цел по-ефективен и ефикасен контрол и превенция на нелегалното развъждане и търговия с домашни любимци. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков по време на среща между държавни и общински администрации, зоополицията и неправителствения сектор, съобщават от Агенцията.

Откритата среща премина под наслов „Заедно срещу нелегалната търговия с домашни любимци“ и се състоя в сградата на Централно управление на БАБХ в град София по покана на изпълнителния директор. Участие взеха представители на Министерство на земеделието, Главна дирекция национална полиция – зоополиция, район „Витоша“ на Столична община, неправителствени организации – „Фондация „Четири лапи“, „За правата на животните в България“, и „Помощ за животните – ДАРА“, доброволци, помагащи на животни в беда.

„Обединихме се около тезата, че законодателството трябва да бъде променено. Инициирах създаването на работна група за промяна в законодателството, по-конкретно в Закона за ветеринарномедицинската помощ (ЗВД) и Закона за защита на животните (ЗЗЖ). Важно е ние, които работим по проблема с нелегалното развъждане и търговия с животни-компаньони, заедно да набележим промени, които да предложим на законодателния орган“, коментира д-р Шиков. Той уточни, че вече е адресирал официално писмо до министъра с такова предложение. Работата на терен, сътрудничеството между БАБХ и другите институции, и обработването на сигналите от граждани и НПО показва, че е необходимо двата закона да бъдат изменени така, че проверяващите да имат по-големи правомощия при инспекция.

Законите и нормативните актове, уреждащи обстоятелствата, при които се отглеждат домашните любимци имат пропуски, а част от тях са остарели и не хармонизират с настоящето, особено с развитието на информационни технологии. Примери при обработването на сигнали и невъзможността за извършването на пълноценна проверка от институциите поотделно или в комисия се превърнаха в информационен повод за провеждането на срещата.

Директорът на агенцията поясни, че апелира към всички участници да предоставят още предложения, които да бъдат консолидирани с вече поставените акценти и във възможно най-кратък срок да започне работата по тях и приемането им. По този начин ангажираните с този въпрос институции ще могат да отговорят на нарастващия брой сигнали за нелегални развъждане и търговия с животни-компаньони, в т.ч. в интернет пространството.

Предложени са също промени по отношение на броя и условията, при които се отглеждат домашните любимци и кога стопаните ще трябва да регистрират имотите си като развъдни стопанства. Целта е да се осигури проследимост на животните, които се даряват или продават от тях, установяване на здравния им статус и затегнат контрол по отношение на търговията с тях.