Начало Агроновини Животновъдство Промени в закона ще дадат предимство на местните животновъди за ползване на...

Промени в закона ще дадат предимство на местните животновъди за ползване на пасищата

Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от Албена Симеонова, избрана от Добрич от ПГ “Демократична България”, и група народни представители на 5 януари.

Според вносителя това е изключително належаща промяна, за да се даде предимство на местните животновъди по отношение на пасищата.

“Масова практика в страната е пасищата, мерите и ливадите да се отдават за ползване на лица, които не са регистрирали животновъдните си обекти в съответните землища, като същите се намират далеч от фермите им, в други населени места. Проблемът се задълбочава от факта, че все още значителна част от пасищата, мерите и ливадите са предоставени на външни лица, които не отглеждат животни”, информира Върбанова. По думите ѝ това е погрешна и пагубна за българското животновъдство практика.

Около решението на този проблем се обединява внесеният законопроект, който предвижда първо по ред приемственото право при отдаването под наем на държавни и общински пасища на лицата с регистриран животновъден обект в населеното място. За целта се предвижда назначаването на комисия от кмета на общината, с участието на представител на Общинската служба по земеделие, която определя необходимата за всеки кандидат площ и разпределя имотите за всяко землище.

Върбанова подчерта, че тази промяна няма да засегне вече сключени договори.

Източник: БТА