Начало Последни новини Две седмици до Трифон Зарезан: Обявиха конкурс за най-добро домашно вино в...

Две седмици до Трифон Зарезан: Обявиха конкурс за най-добро домашно вино в Добрич

За поредна година Община град Добрич обявява конкурс за най-добро домашно вино в навечерието на Трифон Зарезан. В конкурса за реколта 2022 могат да участват производители на домашно вино от общината със собствени напитки.

Категориите в конкурса са три – червени вина, бели вина и розе. Производителите могат да участват в повече от една категория. До конкурса не се допуска продукция, която е изкуствено ароматизирана.

Производителите посочват задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното. Участниците в конкурса носят проба от всяко вино, с което участват. Всяка от тях трябва да е в 1 брой стандартна стъклена бутилка 0.750 мл. без етикет.

Записването и приема на проби е от 1 до 9 февруари в хотел „Добруджа“ от 10.00 часа до 17.00 часа. Телефон за контакт – 058 601 351.

Вината ще се оценяват от тричленна комисия с председател Михаил Марковски от Асоциацията на сомелиерите в България и специалисти, съгласно Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии, издаден от Министерството на земеделието и горите. Оценяването ще се проведе на 10.02.2023 г. от 10.00 до 12.00 часа в зимната градина на хотел „Добруджа“, при отворени врати за журналисти, участници в конкурса и граждани.

Във всяка категория се определят І, ІІ и ІІІ-то място. На спечелилите конкурса се връчват грамота и предметна награда. Победителите се обявяват на 14 февруари 2023 г.