Начало Лов и риболов Над 92 тона е квотата за калкан за 2023 г., до 7...

Над 92 тона е квотата за калкан за 2023 г., до 7 февруари приемат заявления за улов

До 7 февруари се приемат заявленията за улов на калкан, съобщиха от Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури /ИАРА/. Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА от 31 януари са определени условията за улов на калкан през 2023 година и критериите за допустимост на риболовните кораби за участие в усвояването на националната квота.

Българската квота тази година е над 92 тона. Заявлението за участие и разпределяне на квотата, както и критериите за допустимост на рибарите и корабите, могат да се изтеглят от интернет страницата на ИАРА. Документите се подават до изпълнителния директор на ИАРА на адрес град Бургас, ул. Княз Александър Батенберг № 1. Заявленията, регистрирани в ИАРА след 7 февруари няма да бъдат взимани предвид.

80% от квотата (над 73 тона калкан) се предоставя на двете големи сдружения – „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”, което представлява 83 индивидуални квоти /риболовни съда/. Останалите 47 квоти отиват за рибари, които не са обхванати в сдружения.

Вече са определени пристанищата, на които рибарите ще могат да разтоварват уловения калкан. Това са Дуранкулак, Крапец, Шабла, Каварна, Балчик, Варна-Родопа 1, Варна-Рибарско пристанище Север-експорт, Аспарухово-кея, Бяла, Несебър, Поморие, Созопол и Царево.