Начало Последни новини Добруджанският овощарски съюз ще се представи на FRUIT LOGISTICA 2023 в Берлин

Добруджанският овощарски съюз ще се представи на FRUIT LOGISTICA 2023 в Берлин

Български земеделски производители от Съюза на Дунавските овощари се подготвят за участие във водещото търговско изложение за пресни плодове и зеленчуци – FRUIT LOGISTICA 2023 в Берлин. Това ще бъде най-мащабното представяне на страната ни на престижния международен форум, който ще събере от 8 до 10 февруари над 3 300 изложители от цял свят. Очаква се през залите на Messe Berlin тази година да преминат повече от 80 000 търговски посетители, в търсене на партньорства по цялата верига на индустрията с пресни продукти – от производителя до мястото на продажба.

На колективния щанд на Дунавските овощари продукцията си ще покажат и производители от Добруджанския овощарски съюз и Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. До тях, в общо партньорство, страната ни ще представят и членове на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Националния съюз на градинарите в България. „Партнираме и се съюзяваме, за да сме по-силни. Влошените пазарни условия правят все по-трудно постигането на конкурентоспособни цени от страна на българските производители и ние търсим общ ресурс, за да представим родните плодове и зеленчуци на нивото на водещите производители в света“, каза Николай Колев – овощар и председател на Дунавския овощарски съюз.

По думите му всички организации са инвестирали много усилия в подготовката и предварителните покани на партньори за изложението, за да могат да затвърдят дългогодишни контакти за износ и да създадат нови. „Това е начинът да надградим съществуващи позиции и да стъпим на външни пазари. Гордеем се, че имаме какво да покажем като сортове и нови български разработки, методи и технологии за производство на този престижен международен форум“, категоричен бе Николай Колев.

Тази година изложението се очертава да бъде изключително интересно. Индустрията ще даде технологичен отговор на предизвикателствата пред бранша, свързани с повишаващите се разходи, въздействието на инфлацията, войната, климатичните промени, липсата на работна ръка. Българското участие ще бъде част от този отговор и от глобалните решения за бъдещето на сектора в момент, когато всички се нуждаят от подкрепа.

„Очакваме с голям интерес технологичния прогрес, който ще видим в Берлин – вериги за доставки, управлявани от данни, изкуствен интелект, високо ниво на автоматизация, интелигентно земеделие и други модерни системи, които създават нови търговски възможности. Дигиталните технологии на FRUIT LOGISTICA ще ни дадат шанс да направим производството и веригите за доставки по-ефективни и по-устойчиви“, каза още Николай Колев.

Част от тези процеси демонстрира концепцията Smart Agri, която вече вдъхнови създаването на роботи комбайни, прецизни дронове за пръскане, усъвършенствани концепции за поливане и автономни полеви превозни средства – част от експонатите в Messe Berlin. Сред изложените технологии ще бъдат още платформи, базирани на изкуствен интелект, които могат да помогнат за прогнозиране на срока на годност, да предупреждават за рискове за безопасността на храните и да насърчават сътрудничеството във веригите за доставки. Земеделието е отишло много напред и България е сред страните, които ще го видят първи.

Българското участие на FRUIT LOGISTICA 2023 се реализира с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

Снимка: архив