Начало Политики и финансиране Голям интерес и две презентации на Стратегическия план в Добрич

Голям интерес и две презентации на Стратегическия план в Добрич

Експерти от Министерството на земеделието представиха в Добрич Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. и интервенциите (мерките) в него. Срещата в областната управа бе част от информационната кампания за разясняване на Стратегическия план, започнала в страната на 6 февруари. В Добрич бяха поканени земеделци от 4 области – Варна, Шумен, Силистра и Добрич.

Наложи се презентацията на експертите да се повтори в по-късен час, тъй като залата не успя да побере всички желаещи да участват.

Стратегическият план бе одобрен от Европейската комисия в началото на декември 2022 г. Бюджетът му е малко над 8 милиарда евро. По интервенциите за директни плащания финансовият ресурс е 4,4 млрд. евро, а за инвестиции в селските райони са предвидени 3,5 млрд. евро. Директните плащания само за тази година ще са малко над 808 милиона евро. Предвидени са и специални интервенции за лозаро-винарския сектор на стойност 98,9 млн. евро, за пчеларство – 25,7 млн. евро, и над 5,7 млн. евро за секторни интервенции.

Експертите обясниха, че Наредба 3 за директни плащания и Наредба 5 за подаване на заявления ще съществуват още поне две години, докато приключи с обработката на заявления от кампания 2022 и мине срокът за обжалване на уведомителните писма за нея. Изготвени са и нови наредби, като Наредбата за директни плащания в момента е предложена за обществено обсъждане.

Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания” в Министерството на земеделието, подчерта, че всички фермери трябва да имат индивидуален профил в системата за електронно управление (СЕУ). Той е необходим, защото от тази година цялата комуникация от ДФ „Земеделие” към бенефициентите ще се осъществява през тази система. От тази година в България ще се прилага системата за мониторинг на площи – непрекъснато сателитно наблюдение чрез спътници за всички площи на територията на страната. Чрез това наблюдение земеделците ще получават периодично информация през СЕУ за несъответствия в площите, заявени за подпомагане. Несъответствието трябва да се отстрани в 14-дневен срок. Системата за мониторинг през тази година ще се прилага за базовото плащане по отношение допустимостта на площите.

Подпомагането по интервенцията „Базово плащане” е в размер на 100 евро на хектар /ха/. Преразпредителното плащане е за стопанства до 600 ха, като за първите 30 ха се получават по 123 евро на ха.

При интервенцията за млади земеделски стопани новото е, че те ще могат получават по 100 евро на ха за цялата площ на стопанството, без значение колко е голямо то. Остава изискването за образование, квалификация и умения, като вече документите се внасят при кандидатстване. Финансирането се получава получава в рамките на пет години от първото заявяване, като се спазва изискването за възраст – 18-40 години. За тази интервенция може да се кандидатства всяка година.