Начало Пазари Браншовик: Ако има спекула при цената на яйцата, то тя не е...

Браншовик: Ако има спекула при цената на яйцата, то тя не е при производителите

Яйцата по магазините са по-скъпи от всякога. Проверка на Про Нюз Добрич в хипермаркетите в Добрич показа, цената за брой яйце е между 47 и 70 стотинки, в зависимост от производителя. В сравнение с преди една година, продуктът е двойно поскъпнал. Цената на био производството е още по-нагоре – едно био яйце може да се купи за 1.00-1.17 лв.

Според ценовия анализ на основните хранителни продукти на Министерството на земеделието за периода 4 – 11 януари, в Добрич средната цена на едро за размер М е била 40 ст. за брой, средната цена за същия размер в големите търговски вериги е 50 ст., а за размер L – 54 ст. Потърсихме управителя на „Яйца и птици Зора“ в с. Дончево Иван Иванов, който бе лаконичен и заяви, че те продават яйцата по около 30 ст. за брой, а какво правят хипермаркетите е друг въпрос. Цената на продукта на голямата добричка ферма, засечена в магазин от голяма верига, стигна 72 ст.

Потърсихме за коментар председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков. Според него ако има спекула, то тя не идва от производителите.

Г-н Божанков, има ли според Вас спекула при цената на яйцата, при положение че те достигнаха рекордни стойности?

Определено има нещо, което не е наред, защото виждаме, че до крайния потребител стигат яйца по 50 ст., а на друго място са 72 ст. Ако има някаква спекула, тя трябва да се докаже, но при всички случаи тя не е при производителя. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски каза в прав текст, че България и Румъния са държавите, които не могат да компенсират покачването на цените на суровините от 2020 г. насам и работят на загуба. Т.е. ако има спекуланти по веригата, то това не са производителите. Ние разчитаме на големи обороти и също като потребителя нямаме интерес цената да е висока. А в момента се получава обратното – висока цена и потребителите се отказват от продукта, като предпочитат да си купят нещо друго, вместо яйца. И това е във вреда на производителите. Общо-взето, във всичко, което се случва, сме потърпевши ние.

Как се отразява на цените на яйцата поскъпването на суровините?

Суровините, които ползваме, са изключително скъпи. Фуражите образуват 70% от нашата себестойност, а цената им от 2020 г. насам се е повишила със 100% – от 600 на 1200 лв./т. Има 70% увеличение на всички други разходи – например енергоносители, ветеринарномедицински препарати. Към това добавяме понякога дългата верига от производителя до крайния потребител – през малък търговец, по-голям търговец, борса, търговска верига. Има разбира се случаи, когато производителят продава директно на веригата – това е най-добрият случай, тъй като се скъсява и времето за доставка и яйцата са по-пресни и качествени. Защото по принцип най-полезното яйце е когато се консумира до 9 дни. Това обаче се случва трудно и ние апелираме колегите да започнат да се обединяват. В Асоциацията вече сме започнали този процес. Фирмите трябва да се обединяват, да намалят разходите за себестойност, да скъсят веригата.

Каква е себестойността на едно яйце?

Себестойността на едно яйце във фермата е около 30 стотинки, горе-долу. Различно е. Някои производители хранят кокошките с готов фураж, други със собствен, който сами си правят, трети гледат подово кокошки, където разходите са по-големи. Зависи и от опаковките. Това формира себестойността и точно не може да се каже колко е. Но себестойността е близка до цената, на която продаваме – с 1-2 стотинки е по-висока, тъй като не разчитаме по голям марж за печалба.

Защо в чужбина яйцата са по-евтини?

Ако сравняваме цената на едро на яйцата в ЕС и Великобритания, ще видим, че тя в България не е нито най-високата, нита най-ниската. По-ниска е от много от другите държави. Но докато стигне до потребителя тя набъбва и се вижда този резултат – 72 ст. за брой. Има много причини. Другите държави си подпомагат по различни начини производителите на храни. В Полша например има двойно по-голямо субсидиране. Когато имаше проблеми по време на Ковид пандемията, производителите на пилешко и яйца в България не бяха подпомогнати, докато другаде имаше сериозна подкрепа. В други държави подпомогнаха фермерите с много по-големи бюджети и миналата година, във връзка с войната в Украйна. Диференцираната ставка на ДДС за храните също играе роля – в Полша тя е 3%, в Германия – 8%, в други държави – 9%. С такова подпомагане те могат да си позволят да продават по-евтино. Асоциацията ни е поставяла въпроса за намаляване на ДДС на храните пред всеки кабинет напоследък, тъй като това е най-бързият и ефективен начин да се намали инфлацията и цените на щанда, както и да се помогне на производителите.

Колко са птицефермите в страната?

По-малко от 300 птицеферми са останали. Това е тенденция от години насам, производителите не издържат и се отказват. Повечето сега са малки и микро предприятия, но пък започна окрупняване, защото малките ферми не могат да издържат на кризисни моменти и предизвикателствата на пазара. Това са семейни ферми, които нямат мениджърски екипи, които да им движат продажбите, поръчките на суровини. Затова себестойността на малките е по-висока, отколкото на големите дружества.

Каква е прогнозата ви за цената на яйцата?

Цената на едно яйце няма да се задържи така висока. Служебният кабинет обяви преди дни, че започват проверки по веригата до крайния потребител на хранителни стоки и ние се надяваме тези проверки да дадат резултат. И да се получат реалните цени за клиентите, за да се възстанови доверието му в производителите. Цената на яйцата ще започне да се нормализира. При пилешкото месо има друго – в момента продажната цена е под себестойност, заради големия внос от Полша и това се оказва сериозен проблем.